Takto uchovávam domáce ovocie už nejaký ten rok.
Dôvodom je fakt, že ovocie chutí ako čerstvé, vynikajúce ako čerstvo odtrhnuté.
Nejde o klasický presladený kompót a čo je najlepšie, takto pripravené ovocie môžu aj cukrovkári.
Ovocie vydrží celý rok, aj dlhšie – u nás sa ale vždy zje za pár mesiacov.
Potrebujeme:
ovocie (ja som použila broskyne, ale môžete zvoliť aj iné ovocie)
voda
soľ
Postup:
Základom je zvoliť naozaj zrelé plody, ktoré sú sladké a pripravené na spracovanie.
Taže ovocie dôkladne umyjeme, odstránime kôstku a nakrájame na drobnejšie kúsky.
Ak pracujete s drobným ovocím, netreba ho samozrejme krájať, môžete použiť celé.
Do pohárov dáme ovocie a pridáme soľ, len trošku medzi prsty.
Zalejeme vodou priamo z vodovodu.
Poháre dôkladne uzavrieme.
Necháme ich sterilizovať ako klasicky pri zaváraninách, teda v závislosti od druhu ovocia, čo je 10 až 20 minút.
Soľ vytiahne z ovocia cukor asi po mesiaci, takže skôr neochutnávajte, aby ste sa nesklamali výsledkom.
Ide o menej sladkú chuť, ale skôr vynikne prirodzená chuť ovocia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)