Ako sušiť mäso doma: Osvedčená metóda!

Bezpochyby toto mäso považujem za dôstojnú odpoveď na španielsky jamón alebo taliankse Prosciutto.  Po jeho príprave ma zakaždým prekvapí dokonalý pomer vône, chuti a textúry.

Hustá, ale mäkká štruktúra mäsových kúskov je ako stvorená na slávnostné konzumovanie.

Správna rovnováha korenia, cesnaku a soli urobí mäso tým najchutnejším jedlom na stole.

 

 

...

Famózny recept z portálu sovkusom na neskutočne lahodné domáce sušené mäso.

Potrebujeme:

1,5 kg bravčových stehien

1,6 kg hovädzích stehien

1 kg soli

200 g alebo 40 strúčikov cesnaku

2 l vody

1 pohár octu

korenie podľa chuti

semienka kôpru podľa chuti

rozmarín podľa chuti

Postup:

Mäso nakrájame na kusy.

Bravčové na 4 a hovädzie mäso na 3 kusy.

 

 

Na dno hlbokej nádoby nasypeme soľ.

Vložíme kúsky hovädzieho mäsa a na vrchu výdatne posypeme soľou.

 

 

Potom vložíme bravčové mäso a vrch posypeme soľou tak, aby úplne zakryla mäso.

Mäso v nádobe takto necháme odstáť 8 hodín, najlepšie celú noc.

 

 

Do čistej nádoby nalejeme 2 litre vody a pridáme do nej 30 nastrúhaných strúčikov cesnaku.

Suroviny zmiešame a necháme 10-15 minút lúhovať.

 

 

Mäso polejeme cesnakovou marinádou, pridáme pár lyžíc soli a kúsky mäsa dôkladne potrieme.

Nádobu uzavrieme vekom a vložíme na 8 hodín do chladničky.

 

 

Po nasolení vložíme mäso do sitka a opláchneme ho pod tečúcou vodou.

Potom mäso namočíme na 2-3 hodiny do čistej vody.

 

 

Počas tejto doby je vhodné dvakrát vymeniť vodu.

Na konci pridáme do vody ocot a mäso v nej necháme ďalšie 2 minúty.

 

 

Mäso vyberieme z vody a dobre ho vysušíme papierovými utierkami.

10 strúčikov cesnaku nastrúhame na jemno strúhadle a potrieme nimi bravčové a hovädzie mäso.

 

 

Mäso položíme na pergamenový papier a obalíme ho v našom obľúbenom korení, rasci a kôprových semienkach.

Ochutené kúsky mäsa napicháme na špíz z hrubšieho okraja.

 

 

Zakryjeme ich gázou a necháme 5 dní sušiť pri izbovej teplote.

Mäso očistíme od kôpru a rasce, nakrájame na tenké plátky a servírujeme.

 

 

Upozorňujeme,

že pri tomto spôsobe prípravy hovädzie mäso stratí asi 700 g a bravčové 500-600 g.

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay