Bezpochyby toto mäso považujem za dôstojnú odpoveď na španielsky jamón alebo taliankse Prosciutto. Po jeho príprave ma zakaždým prekvapí dokonalý pomer vône, chuti a textúry.
Hustá, ale mäkká štruktúra mäsových kúskov je ako stvorená na slávnostné konzumovanie.
Správna rovnováha korenia, cesnaku a soli urobí mäso tým najchutnejším jedlom na stole.
Famózny recept z portálu sovkusom na neskutočne lahodné domáce sušené mäso.
Potrebujeme:
1,5 kg bravčových stehien
1,6 kg hovädzích stehien
1 kg soli
200 g alebo 40 strúčikov cesnaku
2 l vody
1 pohár octu
korenie podľa chuti
semienka kôpru podľa chuti
rozmarín podľa chuti
Postup:
Mäso nakrájame na kusy.
Bravčové na 4 a hovädzie mäso na 3 kusy.
Na dno hlbokej nádoby nasypeme soľ.
Vložíme kúsky hovädzieho mäsa a na vrchu výdatne posypeme soľou.
Potom vložíme bravčové mäso a vrch posypeme soľou tak, aby úplne zakryla mäso.
Mäso v nádobe takto necháme odstáť 8 hodín, najlepšie celú noc.
Do čistej nádoby nalejeme 2 litre vody a pridáme do nej 30 nastrúhaných strúčikov cesnaku.
Suroviny zmiešame a necháme 10-15 minút lúhovať.
Mäso polejeme cesnakovou marinádou, pridáme pár lyžíc soli a kúsky mäsa dôkladne potrieme.
Nádobu uzavrieme vekom a vložíme na 8 hodín do chladničky.
Po nasolení vložíme mäso do sitka a opláchneme ho pod tečúcou vodou.
Potom mäso namočíme na 2-3 hodiny do čistej vody.
Počas tejto doby je vhodné dvakrát vymeniť vodu.
Na konci pridáme do vody ocot a mäso v nej necháme ďalšie 2 minúty.
Mäso vyberieme z vody a dobre ho vysušíme papierovými utierkami.
10 strúčikov cesnaku nastrúhame na jemno strúhadle a potrieme nimi bravčové a hovädzie mäso.
Mäso položíme na pergamenový papier a obalíme ho v našom obľúbenom korení, rasci a kôprových semienkach.
Ochutené kúsky mäsa napicháme na špíz z hrubšieho okraja.
Zakryjeme ich gázou a necháme 5 dní sušiť pri izbovej teplote.
Mäso očistíme od kôpru a rasce, nakrájame na tenké plátky a servírujeme.
Upozorňujeme,
že pri tomto spôsobe prípravy hovädzie mäso stratí asi 700 g a bravčové 500-600 g.
Prajeme Vám dobrú chuť!