Na čo slúži najdrsnejšia strana strúhadla? Naučte sa ju správne používať!

Je ťažké si predstaviť užitočnejší kuchynský nástroj ako strúhadlo.

 

 

Najčastejšie na ňom strúhame syry, zeleninu, zemiaky a väčšinou používame stranu s hrubými alebo malými okami.

Stranu s drobnými drsnými dierkami používame len zriedkakedy, pokiaľ nestrúhame zemiaky na placky, či halušky.

 

 

Ukazuje sa však, že táto strana pomôže aj pri príprave iných jedál a vďaka portálu haps sa dozviete, kedy sa vám ešte strúhadlo určite zíde. 

Najmenšia strana kuchynského strúhadla je najčastejšie pomocníkom pri strúhaní zeleniny.

Využijeme ho na strúhanie zemiakov a cibule na zemiakové placky, alebo keď rozšírime dojčenskú stravu o strúhané jablká či mrkvu.

 

 

Ukazuje sa však, že táto strana strúhadla nám pomôže aj pri ďalších kuchynských činnostiach.

Zázvor

Ak si chcete uvariť naozaj silný zázvorový čaj, najlepšie je ho nastrúhať na najmenšom strúhadle. 

 

 

Potom ho treba povariť 10 minút.

Tak sa z neho uvoľní najviac užitočných látok.

 

 

Nastrúhame a použijeme namiesto polevy

 

 

Keď chceme ozdobiť vrch torty čokoládou, väčšinou volíme medzi dvoma riešeniami.

Buď vodný kúpeľ, v ktorom premeníme čokoládu na polevu, alebo zdĺhavé sekanie.

 

 

Veľmi zaujímavým spôsobom zdobenia čokoládou je však jej rozdrvenie na prach pomocou najmenšej strany strúhadla.

Efekt bude nielen chutný, ale aj estetický.

Muškátový oriešok

 

 

Muškátový oriešok je v kuchyni často používaným korením.

Je neoddeliteľnou súčasťou rôznych omáčok a napríklad v bešamelovej určite nemôže chýbať.

Najčastejšie kupujeme už mletý muškátový oriešok, no silnejšie je korenie vcelku.

Ak chcete použiť „pravý“ muškátový oriešok, nastrúhajte ho štvrtou stranou strúhadla.

Škorica

 

 

Podobný trik ako pri muškátovom oriešku môžete použiť aj s tyčinkou škorice.

Ak ste si kúpili škoricu v tyčinke, nie v prášku, problém vyrieši strúhadlo.

Takto nastrúhaná škorica má úžasnú vôňu vďaka čomu sú perníčky, či koláče ešte voňavejšie.

Užitočný trik na čistenie strúhadla

 

 

Po strúhaní syra je niekedy ťažké strúhadlo vyčistiť úplne dočista.

Vďaka tomuto užitočnému triku sa vám to podarí bez väčšej námahy.

Pomôže vám pri tom citrón.

Jeho šťava totiž veľmi rýchlo zvyšky syra rozpustí a strúhadlo bude znova čisté, ako nové.

Zároveň pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne.

 

 

Postup:

Citrón prekrojte na polovicu.

Nastrúhajte ho na tom istom strúhadle, kde ste strúhali syr.

Šťavu nechajte na strúhadle chvíľu pôsobiť.

 

 

Potom ho umyte v horúcej vode. 

Zvyšky syra by mali zmiznúť a ak nie, postup zopakujte.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie