Ako premeniť zemiaky z panvice na bezkonkurenčnú prílohu? Stačí poznať jednoduché pravidlo šéfkuchárov!

Spoznajte jednoduché pravidlá pre dokonalý a úžasne chrumkavý výsledok.

Vyprážané zemiaky si z času na čas doprajeme ako šťavnatú a chutnú prílohu. Hoci ide o na prvý pohľad jednoduchú úpravu pokrmu, s dodržiavaním a znalosťou istých pravidiel, ktoré používajú aj v profesionálnych kuchyniach, môžete dosiahnúť skutočne dokonalý výsledok. Poznáte ich?

Pravidlo č. 1

Zemiaky po očistení a nakrájaní musia byť istý čas namočené v studenej vode. Chladná tekutina vytiahne zo štruktúry zemiakov škrob. Ak je voda horúca alebo teplá, škrob ostane zakonzervovaný v zemiakoch. Ak sa zo zemiakov neuvoľní pred vyprážaním škrob, vo výsledku získate skôr dusené zemiaky. Platí, že čím sú zemiaky mladšie, tým vyžadujú dlhšiu dobu namáčania od 30 minút až po 1 hodinu.

Pravidlo č. 2

Po namáčaní v studenej vode je potrebné zemiaky dôkladne osušiť. Zemiaky by sa mali osušiť na papierovom obrúsku. Čím viac tekutiny zemiaky obsahujú, tým viac budú pri kontakte s rozpáleným olejom prskať a olej tak budete mať po celej kuchyni. Navyše, prebytočná vlhkosť zabraňuje tvorbe chrumkavej kôrky, ktorú na vyprážaných zemiakoch tak milujeme!

Pravidlo č. 3

Panvica, na ktorej zemiaky pripravujeme musí byť dostatočne rozpálená a rovnako aj olej, v ktorom budeme vyprážať. Tiež je potrebné používať dostatočné množstvo oleja tak, aby zemiaky boli ponorené.

Pravidlo č. 4

Solenie a korenenie by na zemiaky malo prísť až potom, ako sú pripravené. Ak zemiaky solíte pred vyprážaním, soľ spôsobí uvoľňovania vlhkosti, ktorá zabráni tvorbe chrumkavej kôrky na povrchu a zemiaky budú skôr dusené ako vyprážané. Vypražené zemiaky prelekladáme na taniere s deirkovanou naberečkou, aby prebytočný olej vytiekol.

Pravidlo č. 5

Pri vyprážaní panvicu nikdy neprikrývajte. Aby boli zemiaky skutočne chrumkavé je potrebné pripravovať ich na otvorenej panvicu. Zatvorená panvica patrí na dusené alebo varené zemiaky.

...

Pravidlo č. 6

Na panvici by nemalo byť príliš veľa zemiakov, naraz by sme mali pripravovať maximálne 2-3 vrstvy zemiakov, nie viac.

Chutné odporúčanie:

Chcete, aby mali vyprážané zemiaky korenistú vôňu a chuť? Pred pridaním zemiakov, opražíme na oleji niekoľko strúčikov cesnaku. Cesnak potom vyberieme a do oleja vložíme zemiaky. Rovnako môžeme k zemiakom na niekoľko minút vetvičku rozmarínu pre lákavú vôňu.