Sezóna našich obľúbených jahôd je v plnom prúde. Čerstvé bobule sú skvelé na prípravu dezertov a domácich džemov. Môžu sa tiež zmraziť na zimu. Na začiatok by ste však mali vedieť, ako správne jahody umývať podľa stránky sovkusom, aby ste sa zbavili baktérií, nečistôt a peľu. O tom si povieme v našom článku.

Možno si poviete, prečo venovať tejto téme toľko pozornosti? Ale v skutočnosti nie je všetko také jednoduché. Po prvé, na bobuliach je peľ a baktérie. Po druhé, nezaobídu sa bez rôznych patogénnych organizmov.

Jahody zakúpené v obchode navyše obsahujú pesticídy a iné chemikálie. Preto je nevyhnutné jahody správne umyť.

Metóda č 1:

Táto metóda je najjednoduchšia. Najskôr je potrebné pripraviť roztok sódy. Na 1 liter vody budete potrebovať 10 g sódy bikarbóny. Vložte jahody do výslednej tekutiny na 10 minút. Potom nechajte odkvapkať v cedníku a opláchnite bobule.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Metóda č 2:

Najskôr jahody dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou – použite silný prúd. Z bobule tak odstránite peľ a baktérie.

Po druhé, oparte jahody. Za týmto účelom bobule jednoducho zalejte vriacou vodou. Táto fáza je potrebná na zničenie možných patogénnych organizmov. Napríklad E. coli.

Potom bobule namočte na 5-15 minút do studenej vody. To vám pomôže definitívne sa zbaviť rôznych pesticídov.

Ošetrenie jahôd s vodou s rôznymi teplotami nemá vplyv na chuť bobúľ.

Metóda číslo 3:

Nedávno internet doslova zaplavilo video zo siete TikTok, kde  neobvyklými správami o jahodách. Video ukazuje, že ak bobule namočíte na 30 minút do soľného roztoku, začnú z neho vyliezať biele malé chrobáčiky.

Vyvlalo to však falošný strach z toho, že všetky jahody sú plné týchto drobných organizov. Nie je to však pravda. Skutočne môžu v niektorých plodoch byť ukryté aj malé organizmy, ktoré prebývajú na povrchu. Nie to však pravidlo u všetkých plodov.

Navyše, odporníci potvrdili, že tieto drobné organizmy nespôsobujú žiadne škody v našom organizme a môžu do tela vstúpiť práve s konzumovaním rôznych druhov ovocia a bobúľ.

V každom prípade, takýmto spôsobom môžete jahody tiež efektívne umyť – zbaviť ich baktérií a nečistôt. Za týmto účelom zmiešajte vodu s 0,5 lyžičkou soli a miešajte, kým sa nerozpustí. Ponorte jahody do roztoku a nechajte pôsobiť pol hodiny. Potom iba opláchnite.

Ako vidíte, skutočne musíte počas sezóny vedieť, ako jahody správne umývať. Ochránite tak aj vašich blízkych. Skúste tiež zvoliť domáce bobule. Nie vždy vyzerá perfektne. Ale to nie je problém. Takto si môžete byť istí, že jahody boli pestované bez ďalších chemikálií.

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár