zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Umyť vodou nestačí: Návod, ako správne umyť kupované ovocie a zeleninu z obchodu – zlikviduje to bakérie aj vírusy!

Všetci vieme, aké dôležité je dnes správne umývanie rúk. Okrem toho je však dôležitá správna hygiena v prípade konzumácie potravín, ktoré kupuje v obchode a ku ktorým majú prístup aj iní ľudia - potencionálni nakazení.

Všetci vieme, aké dôležité je dnes správne umývanie rúk. Okrem toho je však dôležitá správna hygiena v prípade konzumácie potravín, ktoré kupuje v obchode a ku ktorým majú prístup aj iní ľudia – potencionálni nakazení. Kupované ovocie tak môže byť nebezpečené v prípade, ako ho pred konzumáciou nezbavíme baktérií a vírusov, ktoré na ich povrchu dokážu určitú dobu prežiť. Ide najmä o ovocie ako jablká, hrušky, bobule a iné plody, ktoré konzumujeme najšastejšie bez šúpanie. Okrem toho sa správnym umývaním zbavíte aj chémie a pesticídov, ktoré sa na povrchu ovocia a zeleniny nachádzajú.

Tip, ako umyť ovocie a zeleninu

Použite ocot

Ak sa chcete postarať o to, aby ovocie či zelenina, ktoré ste si kúpili v obchode, boli čo najbezpečnejšie na spotrebu a aby ste sa zbavili škodlivých baktérií a chemikálií, vyskúšajte tento jednoduchý trik, ktorý zvládne úplne každý:

1. Ovocie a zeleninu namáčajte do nádoby s vodou zmiešanou s octom. Zmes by mala obsahovať asi 90% vody a 10% octu.

2. Potraviny nechajte odmočiť asi na 15 až 20 minút.

3. Následne ovocie či zeleninu opláchnite vodou – vždy dôkladne pod prúdom tečúcej studenej vody − ak ju chceme uskladňovať, a pri okamžitej konzumácii prúdom horúcej vody 10-20 sekúnd. Po umytí dáme ovocie či zeleninu do sitka odkvapkať a uschnúť.

Poznámka: Už pri príprave stravy si musíme dôkladne umyť ruky mydlom, aby sme predišli vlastnej kontaminácii potravín.

Keď ovocie alebo zeleninu vytiahnete zo zmesi vody s octom, uvidíte, že zostane po nich trochu špinavá. Vy si však môžete vychutnať čisté potraviny.

Citrónová šťava

Táto metóda s octom sa však nedá použiť na všetky druhy potravín. Krehké ovocie, ako napríklad jahody, by sa pri nej mohli poškodiť, pretože majú veľmi jemnú pokožku a dlhšie máčanie v octe by im mohlo ublížiť. Pri ostatných potravinách sa však netreba obávať toho, že by v nich pretrvával pach octu. Ak by vám však jeho použitie prekážalo, môžete použiť aj citrónovú šťavu.

Slaná voda

Ďalšou možnosťou je umyť ovocie v slanej vode. Stačí teda, ak vodu, v ktorej chcete zeleninu a ovocie umyť, trošku osolíte. Odstránite tak pesticídy, ktoré by sa inak udržali na ich povrchu.

Ktoré potraviny sú najčistejšie a ktoré najmenej čisté?

 

Najlepšie tipy pre zdravie