Viete ako správne skladovať vajíčka v chladničke? Vyhnite sa tejto CHYBE!

Viete, ako správne skladovať vajíčka v chladničke?

Niektorí z nás ich umiestňujú do priehradky na dvere chladničky.

Na tomto mieste je premenlivá teplota, čo môže zapríčiniť, že produkty tak rýchlejšie stratia čerstvosť.

 

 

Vďaka portálu smakosze vám poradíme, kam je najlepšie umiestniť vajíčka v chladničke. 

Podobne ako vajíčka, na dvierkach chladničky by ste nemali skladovať ani mliečne výrobky. 

Vajcia v obchodoch často skladujú v chladničkách alebo v klimatizovaných miestnostiach.

 

 

 

Keď ich prinesieme domov, vložíme ich väčšinou do priehradky umiestnenej na dvierkach chladničky.

To však nie je správne.

Vajíčka by sa mali udržiavať pri konštantnej a nízkej teplote. 

Správny spôsob skladovania vajec

 

 

Ak sa rozhodnete kúpiť čerstvé vajcia, uistite sa, že sú správne skladované.

Aby sa vajcia príliš rýchlo nepokazili, je potrebné ich vložiť do chladničky.

Mali by ísť na miesto, kde je stála a relatívne nízka teplota – nevyhnutne pod 20 °C.

 

 

Bohužiaľ, priehradky na vajíčka boli nešťastne umiestnené na dvierkach chladničky, kde podmienky skladovania nie sú ideálne.

Naopak, police umiestnené na dverách sú najteplejším miestom v chladničke, ktoré sa navyše vyznačuje premenlivou teplotou.

Je to dôsledkom otvárania spotrebiča a jeho vystavením izbovej teplote, ktorá je v kuchyni.

 

 

 

Za takýchto podmienok sa vajcia môžu veľmi rýchlo znehodnotiť.

To nie sú vhodné podmienky pre žiadny mliečny výrobok, ani pre vajcia.

Odborníci odporúčajú ponechať ich radšej v strednej poličke.

 

 

Na tomto mieste stojí za zmienku, že doba bezpečného skladovania produktu je len 14 dní.

Preto sa oplatí prispôsobiť kupované množstvo možnostiam, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam.

Čo ešte stojí za to vedieť o skladovaní vajec?

 

 

Vajíčka by mali byť umiestnené mimo aromatických výrobkov, ako sú syry alebo varené jedlá s výraznou vôňou.

Mali by sa tiež uchovávať vo vzduchotesnom obale.

Umiestňovanie vajíčok po jednom do priehradky im nepomôže.

Chybou je aj ich umývanie pred vložením do chladničky.

Toto sú zásady, ktoré by sme mali dodržiavať, ak chceme zachovať čerstvosť vajec.

Potraviny, ktoré by ste rozhodne nemali skladovať v chladničke

Týmto potravinám chlad škodí a môže výrazne znížiť ich kvalitu aj čerstvosť. Prinášame vám prehľad potravín, ktoré by ste rozhodne nemali skladovať v chladničke, no napriek tomu ich tam väščina z nás má.

Džem a marmeláda

 

 

Uskladnenie džemu či marmelády v chladničke môže urýchliť rast plesne. Je to kvôli kondenzácii, ktorú spôsobí zadržaný teplý vzduch a vlhkosť v medzere medzi pohárom a vrchnákom je pre rast baktérií ideálnym prostredím.

Paradajky

 

 

Ak uskladníte paradajky v chladničke stratia tak svoju chuť aj konzistenciu.

Skladujte ich radšej niekde v kuchyni, nie však v plastovom vrecku, ale v košíku alebo mise. Ak chcete aby rýchlejšie dozreli, majte ich v papierovej taške. Keď sú už naopak prezreté, najlepšie je ich uvariť a urobiť paradajkovú omáčku.

 

Cibuľa, cesnak, mrkva

 

Suché a tmavé miesto im zabráni klíčiť, čo je proces spúšťaný svetlom. Cesnak by v chladničke zhnil, od rozkrojenej cibule by zapáchala celá chladnička. Rovnako je na tom aj mrkva, ktorej skladovanie v chladničke taktiež neprospieva.

Zemiaky

 

Držanie zemiakov v chladničke značne ovplyvní ich chuť, keďže sa v nich týmto spôsobom rozpadáva všetok škrob. Takto dosiahnete len to, že vaše zemiaky budú čoskoro sladké a na povrchu popraskané.

Uskladňujte ich v papierovej taške na chladnom a tmavom mieste, ideálne v komore alebo v kuchynskej skrinke. V plastovej taške by zvlhli a chytili pleseň.

Banány a avokádo

 

Tieto plody rastú v teplých klimatických podmienkach, takže na chlad nie sú zvyknuté. Ak ich dáte do chladu, enzýmy zrenia sa zastavia. Keď prestanú byť aktívne, prídu na rad iné, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a sčernanie šupky. Banány, avokádo a citrusy preto treba držať na chladnom mieste, no nie v chladničke, aby dokázali prirodzene dozrieť.

Uhorky

 

Každý, kto skladuje uhorky v chladničky, by mal prehodnotiť svoj zvyk. Ide o vodnatú zeleninu, ktorá v chladničke stráca vôňu, aj chuť a dosť rýchlo zmäkne a môže sa pokaziť. Na suchom chladnom mieste však vydrží čerstvá pokojne aj dva týždne.

Káva

 

Niektorí ľudia si myslia, že urobia dobre, ak zrnkovú kávu uskladnia do chladničky, no aj tá tam stráca svoju vôňu a chuť. Navyše pohltí aj pachy ostatných potravín, a tak prídete o jej typickú kávovú arómu. Rozhodne je teda pre ňu lepšie suché miesto v plechovke na poličke.

Bylinky

 

Ak máte odtrhnuté alebo kúpené čerstvé bylinky, nedávajte ich do chladničky. Lepšie urobíte, ak ich umiestnite do pohára s vodou, ako rezané kvety. Podobne ako káva, aj niektoré bylinky, napríklad bazalka, dokážu nasať vône iných potravín, pričom strácajú vlastnú vôňu a nezostanú ani také čerstvé, ako by ste si predstavovali, a rýchlejšie zvädnú.

Med

 

Čo sa týka skladovania medu, izbová teplota je preň vyhovujúca. V chladničke začne cukornatieť a stráca svoju chuť.

Olivový olej

Dávať olivový olej do chladničky je zbytočné a navyše tam tuhne, až pomaly pripomína maslo. Po zahriatí je síce opäť použiteľný, no napriek tomu preň chladnička nie je vhodným miestom.

Veľa šťastia!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie