plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečiem už 30 rokov, ale o tomto som netušila: Šéfkuchár ukázal, ako použiť alobal a papier na pečenie – rozdiel je ohromný!

Alobal a papier na pečenie patria medzi kuchynských pomocníkov už desiatky rokov. Viete ich však v kuchyni správne využívať? Niektoré rady sú pre vás možno samozrejmosťou, ale určite sa nájdu aj také, o ktorých ste netušili a zídu sa vám. Veríme, že vám uľahčia život ešte viac.

Alobal a papier na pečenie patria medzi kuchynských pomocníkov už desiatky rokov.

Viete ich však v kuchyni správne využívať?

Niektoré rady sú pre vás možno samozrejmosťou, ale určite sa nájdu aj také, o ktorých ste netušili a zídu sa vám.

Veríme, že vám uľahčia život ešte viac.

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

 

Väčšinou ani nepremýšľame, či je pre konkrétne jedlo lepšie použiť alobal, alebo papier na pečenie.

Siahame po nich tak nejak intuitívne.

Niekedy sa však aj intuícia môže mýliť.

Tak si teda povedzme, kedy je lepšie použiť alobal a kedy papier na pečenie.

 

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Zelenina

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

 

Pri pečení zeleniny asi väčšina z nás siahne po alobale.

Ak máte však po ruke iba papier na pečenie, nemusíte sa báť ho použiť.

Stačí jemne potrieť olivovým olejom a zeleninu doň zabaliť.

Bude tak šťavnatejšia a chutnejšia.

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Kuracie alebo morčacie mäso

Na kuracie a morčacie mäso používajte vždy alobal.

S jeho pomocou ostane mäso šťavnaté a rýchlejšie sa upečie.

Odporúčame mäsko natrieť olejom, nasoliť a okoreniť, zabaliť do alobalu a pred dopečením cca na 15 – 20 minút odokryť.

Mäsko bude mäkké, šťavnaté a na povrchu krásne zlatisté.

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Ryby

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Všetko záleží od druhu ryby, ktorú idete pripravovať.

Ak sa chystáte piecť lososa, položte ho na papier na pečenie, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Môžete k nemu vložiť aj zeleninu.

Papier zabráni odparovaniu vlhkosti, ryba lepšie nasiakne koreninami a ostane šťavnatá.

Stačí ak ju na pár minút odokryjete pred dopečením.

 

Dokonalá ryba za 15 minút!

Všetko, čo potrebujete je losos, príloha podľa vašej chuti, koreniny a papier na pečenie.

Z papiera na pečenie vystrihnite nasledovný tvar.

 

Foto: youtube

 

Potrite trochou oleja a uložte na jednu stranu lososa a prílohu.

 

Foto: youtube

 

Ochuťte soľou a koreninami.

 

Zabalíme a uložíme na plech na pečenie.

 

Foto: youtube

 

Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.

Potom necháme mimo rúry dôjsť, kým vrecko takto nespľasne.

 

Foto: youtube

 

Toto je vynikajúcu výsledok.

 

Foto: youtube

Pstruha pečte v alobale

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Ak chcete aby mal pstruh po upečení ružovkasté mäso, pečte ho v alobale, pretože vydrží aj vyššie teploty.

Sušienky, koláčiky a čajové pečivo

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

 

To, že sladké a slané pečivo je rozhodne lepšie piecť na papieri na pečenie, vie určite každá dobrá gazdinka.

Alobal by sa vám totiž mohol na pečivo prilepiť, vysušiť a zhnednúť viac, ako by mali.

Koláče

 

фольга или пергамент
Foto: sovkusom.ru

Koláče samozrejme pečieme väčšinou na vymastených a múkou vysypaných plechoch, prípadne na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Avšak vo výnimočných prípadoch  môžeme použiť alobal na koláče z tuhšieho cesta (napr. brownies), alebo ak potrebujeme napríklad upiecť koláč netradičného tvaru. Dá sa totiž tvarovať, po upečení koláč jednoducho vyberiete a alobal odstránite tak, že potiahnete za jeho konce.

Finta starých pekárok –  pre jemnejšie, vláčnejšie pečivo a kratší čas pečenia!

 

Foto: tjn

Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť.

Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí.

Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.

Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu.

Podľa gazdiniek je vďaka tomuto triku pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.

zdroj: sovkusom.ru

Titulná foto: tjn

Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes