Používate pri príprave jedla alobal? Ak poznáte túto fintu, jedlo sa vám upečie rýchlejšie a bude omnoho zdravšie!

6106 0

Ľudia pri pečení používajú často alobal, no nie každý vie, ako s ním správne piecť. Vedeli ste, že alobal má dve základné funkcie a každá z nich slúži presne na opačnú vec? Vďaka prvej dokáže alobal dlho uchovať aktuálnu teplotu – udrží jedlo dlhšie teplé, alebo ho naopak pred teplom ochráni a udrží ho dlhšie chladné. Viete, ako ho použiť tak, aby vám pri pečení a uchovávaní potravín skutočne pomáhal?

Lesklá a matná strana, viete, čo znamenajú

Klasický, tenký alobal má spravidla dve strany matnú a lesklú. Matná strana teplo prepúšťa a lesklá ho naopak odráža. Ak teda pečiete mäso a pekáč zabalíte tak, že lesklá strana je na vrchu, jedlo budete musieť piecť omnoho dlhšie. Pri pečení by teda mala byť na vrchu vždy matná strana alobalu, tá teplo prepúšťa a jedlo sa upečie skôr bez toho, aby sa vysušilo.

Lesklá strana by mala byť navrchu vždy vtedy, ak potrebujete uchovať jedlo dlhšie teplé. Rovnako to platí aj v prípade, ak potrebujete jedlo ochrániť pred teplotou (napríklad jedlo vybraté z chladničky sa vám vydrží omnoho dlhšie a nepokazí sa). Lesklá strana by teda mala smerovať von vždy vtedy, keď nejde o pečenie.

Vďaka alobalu pripravíte najzdravšie jedlo bez špeciálneho riadu, za pár centov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Príprava jedál sa v kuchyni často nezaobíde bez špeciálneho riadu, nádob alebo kuchynských spotrebičov. Napríklad, jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín je úprava na pare. Potraviny si zachovajú nielen farbu (najmä v príprave zeleniny), ale vitamíny a cenné živiny, ktoré sa inými spôsobmi prípravy môžu redukovať. Ako však pripravovať jedlá na pare, keď nemáte špeciálny elektrický parný hrniec, parnú rúru alebo špeciálny riad na naparovanie? Je to jednoduché, šéfkuchár vám predvedie jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete zdravé, rýchle a úžasne chutné jedlá pripraviť za pár centov.

Ako na to?

Kúsky alobalu vložil do panvice: Toto geniálny kuchársky trik zmení spôsob, akým pripravujete jedlo!

Jediné, čo budeme potrebovať je alobal a hlboká panvica. Na dno panvice nalejeme vodu a z fólie odtrhneme menšie kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Na guľôčky potom uložíme tanier s potravinami, ktoré chceme na pare upraviť – ryby, zeleninu, knedľu….Prikryjeme pokrievkou a necháme v panvici, kým sa jedlo nepripraví podľa našich predstáv (stačí pár minút).

Alobal poskytuje poskytuje nehorľavú oporu pre tanier s potravinami a para, ktorá stúpa z vriacej vody zatiaľ pôsobí, že potraviny sa upravujú rovnako ako v najdrahšom bambusovom naparovacom hrnci.

Pozrite sa, ako tento skvelý trik funguje v praxi:

Témy:


Pridajte svoj komentár