Najlepšie spôsoby ako spracovať mätu: Môžete ju sušiť, aj mraziť, pripraviť si mätový cukor, aj sirup!

Vôňu mäty okamžite rozoznáte od iných byliniek.

Je veľmi príjemná a osviežujúca a preto je obľúbená pri príprave dezertov, zmrzlín, limonád a chutný je samozrejme aj mätový čaj.

Ak ju chcete používať aj v zime, máme pre vás výborný tip z youtube, ako si ju uskladniť.

Mätu je potrebné zbierať ešte predtým, ako kvitne, pretože práve v tejto fáze obsahuje najväčšie množstvo éterických olejov.

Okrem toho je lepšie túto voňavú bylinu zbierať ráno alebo za oblačného počasia, aby sa jej nazhromaždila dostatočná vlhkosť a nebola vysušená od slnka.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tradičný spôsob zberu

Nepochybne známy spôsob zberu mäty je sušenie.

Bylinu pred sušením dobre umyte, osušte utierkou alebo nechajte vyschnúť na vzduchu a potom usušte.

Môžete ju sušiť napríklad vo zväzkoch a miestnosť, kde sa suší, by mala byť tmavá, dostatočne teplá a suchá.

Podkrovie alebo zatemnené miesto na terase je na to úplne ideálne.

Ak nemáte vhodné miesto na sušenie, použite papierové tašky alebo len papier, z ktorého si vrecká vyrobíte.

Ochránia bylinku pred priamym slnečným žiarením.

Samozrejme, mätu môžete sušiť aj v špeciálnych sušičkách alebo v rúre s otvorenými dvierkami.

Je potrebné brať do úvahy, že teplota by nemala byť vyššia ako 40 °C, aby bylinka nestratila aromatické oleje. 

Mätu nemusíte len sušiť

Ďalším produktom z mäty môže byť mätový cukor.

Môžete si ho potom pridávať do čaju, aj do dezertov alebo do šalátových dresingov.

Postup:

Pripravený mätu si nasekajte, potom rozmixujte v mixéri na kašu.

Pridajte cukor podľa potreby – čím je mätová hmota redšia, tým viac cukru budete potrebovať.

Výsledný mätový cukor môžete vložiť do nádoby a odložiť do chladničky alebo ho môžete vysušiť.

Za týmto účelom navrstvite mätovú kašu na plech pokrytý papierom na pečenie a sušte v rúre pri teplote 40 °C. 

Mätový sirup

Mätový sirup sa môže používať rovnako ako mätový cukor.

Budete potrebovať 1 pohár nasekanej čerstvej mäty, 1 pohár cukru a 1 pohár vody. 

Nasekanú mätu zmiešajte s polovicou cukru a dobre premiešajte.

Potom ju nechajte stáť asi pol hodinu alebo hodinu, prípadne cez noc.

Potom pridajte druhú polovicu cukru, nalejte vodu a v hrnci krátko povarte kým sa cukor nerozpustí (nevarte dlho, aby mäta nestratila éterické oleje).

Hneď ako zmes zovrie, odstavte ju zo sporáka, prikryte a nechajte stáť, kým úplne nevychladne.

Ak plánujete sirup použiť v danom okamihu, môžete ho jednoducho naliať do nádoby a odložiť do chladničky.

Ak ho plánujete odložiť na zimu, potom ho nechajte opäť zovrieť, nalejte do sterilizovaných fliaš a dobre uzavrite vrchnákom.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay