Ako spoznať SLOVENSKÉ jahody? Venujte pozornosť tomuto detailu a budete si istí!

Aby ste sa na trhu nenechali oklamať, naučte sa, ako rozpoznať slovenské jahody.

 

 

Stačí sa pozrieť na určitý detail a všetko bude hneď jasné.

Vďaka týmto radám rozpoznáte chutné domáce jahody.

Prinášame vám užitočné rady, ako rozpoznať chutné a kvalitné lokálne jahody. 

Aj keď sezóna jahôd práve začala, neznamená to, že to, čo vidíte v stánkoch, je ovocie vypestované na Slovensku.

Jahody z dovozu sú stále v predaji a často si ich mýlime s tými „našimi“.

 

 

Ako sa teda vyhnúť sklamaniu a rozpoznať slovenské jahody?

Stačí sa pozrieť na 1 detail a všetko bude jasné.

Jahody – vlastnosti

 

 

Než sa dostaneme k samotnému výberu ovocia, začnime tým, prečo sa vôbec oplatí jahody kupovať.

Všetci ich milujeme pre ich chuť, no nie každý si uvedomuje, aké cenné sú ich vlastnosti.

Každé červené ovocie obsahuje vitamíny A, C, D, E a tie zo skupiny B.

 

 

Nechýbajú ani minerály ako horčík, draslík, fosfor a vápnik.

Celé zloženie poskytuje široké spektrum výhod pre celé telo:

 

 

  • posilňuje imunitu,
  • pomáha zmierniť zápal,
  • reguluje krvný tlak,
  • zlepšuje vstrebávanie železa,
  • podporuje regeneráciu svalov,
  • spomaľuje procesy starnutia organizmu,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • priaznivo pôsobí na pečeň a obličky.

Ako spoznať slovenské jahody?

 

 

Pozrite sa na stonky.

Ak chcete využiť vyššie uvedené vlastnosti, je najlepšie kúpiť si slovenské jahody, no nie každý vie, ako ich rozoznať.

 

 

Ak chcete zistiť, či je ovocie slovenské, je najlepšie venovať pozornosť veľkosti a ešte jednému dôležitému detailu.

Na rozdiel od zdania sa neoplatí siahať po čo najväčších kúskoch, pretože slovenské jahody sú väčšinou menšie a majú tuhú, pevne prichytenú stopku.

Tie dovezené sú zasa väčšie a majú veľkú, trochu odstávajúcu stopku, ktorá je často už zvädnutá.

 

 

Ďalšie tipy

Keď stopky nedávajú jasnú odpoveď, pozrite sa na farbu plodov, pretože slovenské jahody sú na celom povrchu veľmi červené a zahraničné majú často na vrchu svetlejšie farby.

Ďalším faktorom, ktorý stojí za zváženie pri výbere ovocia, je vôňa.

 

 

Ak máte možnosť ovoňať jahodu pred kúpou, určite to urobte, pretože slovenské jahody voňajú intenzívne pri stopkách, zatiaľ čo tie zo Španielska či Grécka nie sú až také aromatické.

Venujte pozornosť týmto detailom a určite si vyberiete správne.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie