V obchode si vždy skontrolujte, či kupujete čerstvé mäso: Toto je jednoduchý spôsob, ako to hneď zistíte!

Ak sa na vašom jedálničku často objavuje mäso a pravidelne ho nakupujete v supermarketoch, poradíme vám účinnú metódu, ako skontrolovať jeho čerstvosť. 

 

 

Jedným z najlepších spôsobov, ako overiť čerstvosť mäsa cez obal, je jednoduchý test prstom. 

Po stlačení by sa malo mäso rýchlo vrátiť na svoje miesto – inak už nie je čerstvé. 

...

 

 

Vďaka portálu smakosze vám poradíme, ako si skontrolovať čerstvosť mäsa už v predajni. 

Už po pár hodinách mimo chladničky začnú mäso doslova požierať baktérie a plesne, ktoré ho kazia.

Nedostatočné uskladnenie nie je na prvý pohľad ľahko rozpoznateľné – preto vám odporúčame nasledujúci trik. 

 

 

 

Treba mať na pamäti, že aj mierne pokazené mäso, ktoré pri tepelnej úprave nejaví známky hniloby, môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Najmä v prípade ľudí so zníženou imunitou, ktorí sú na takéto faktory mimoriadne citliví. 

 

 

 

Jednoduchý test prstom

Veľkou výhodou tohto rýchleho testu je to, že mäso netreba rozbaľovať z obalu.

V obchodoch s potravinami sa najčastejšie predáva vákuovo balené mäso, ktoré nie je cítiť, takže čuchom nezistíte, či je čerstvé.

 

 

 

 

Keď vezmete mäso do ruky, stlačte jeho povrch špičkou prsta.

Potom ho ihneď vytiahnite.

Sledujte bod, kde sa prst dotkol mäsa. 

 

 

 

 

Prehĺbenie by malo rýchlo zmiznúť, čo znamená, že hladina vody vo výrobku je v poriadku a mäso je vhodné na konzumáciu. 

Ak sa tkanivo rýchlo nestiahne, je lepšie vrátiť kus mäsa naspäť do regálu.

Pri chladničkách s mäsom takto otestujte pár kusov a vyberte si ten, ktorý má najlepšie vlastnosti. 

Mäso dôkladne preskúmajte zo všetkých strán

Po vykonaní predbežného testu je ešte potrebné skontrolovať farbu mäsa.

Svetloružová farba svedčí o tom, že zviera bolo kŕmené výživným krmivom a mäso je čerstvé.

Ďalším predmetom štúdie by mala byť farba tuku (ak je na povrchu).

Mal by mať zdravý odtieň – keď začne žltnúť, radšej ho nekupujte.

 

 

 

 

Ak tuk začal žltnúť, dodá mäsu veľmi nepríjemnú charakteristickú chuť.

Tieto rady vám zabezpečia nielen zdravšie a bezpečnejšie stravovanie, ale tiež vám ušetria peniaze.

Pokazené mäso totiž necháte v predajni a neskončí v medzi odpadkami.

Veľa zdravia!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay