zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Väčšina ľudí robí CHYBU pri smažení cibule: Takto uchováte VŠETKY jej živiny a užitočné látky!

Cibuľa je veľmi zdravá zelenina – preto je dôležité pripravovať ju správnym spôsobom.

Na stránke 24sedam sme našli perfektnú radu pri jej príprave, ktorá má obrovský efekt.

 

 

Vďaka tejto jednoduchej rade si totižto cibuľa zachová väčšinu živín a vitamínov.

Cibuľa je jednou z najzdravších potravín, ktorá je bohatá na zložky, ktoré sú zodpovedné za normálne a dobré fungovanie organizmu.

Má tiež množstvo zdravotných benefitov ako posilnenie imunity, normálnu činnosť srdca, liečbu respiračných infekcií a mnohé iné.

Účinky cibule, ktoré by ste mali poznať:

 

 

Antibakteriálne, antibiotické a antialergické účinky

Posilňujú imunitu

Znižuje vysoký krvný tlak

Znižuje vysoký cholesterol

Podporuje tvorbu krvi

Močopudný účinok

Pozitívny vplyv na močový mechúr a obličkové cesty

Znižuje hladinu cukru v krvi

Znižuje riziko rakoviny

Vychytáva voľné radikáli

Prevencia pred Osteoporózou

Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov

Aby ste zachovali všetky jej benefity, musíte ju správne pripraviť

 

 

Myslíte si, že viete cibuľu správne pripraviť? Totiž odborník na výživu menom Mumal Asif objavil geniálny trik na jej prípravu.

Zistil, že práve tepelná úprava cibule ničí mnohé zdravotné benefity, pričom stačia už 2 minúty na ich poškodenie či vymyznutie.

A najväčším vinníkom je práve teplo, ktoré má zlý vplyv na alicín, zložku nachádzajúcu sa v cibuli a ktorá je najviac zodpovedná za jej liečivé účinky.

 

 

Odporúča vám počkať vždy 10 minút po nakrájaní cibule.

Počas tejto doby sa vytvorí maximálne množstvo alicínu, ktorý zostane počas vyprážania takmer nedotknutý – vysvetlil tento odborník na výživu.

A okrem alicínu obsahuje cibuľa aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo potrebné, ako je zinok, fosfor, horčík, folát, tiamín a vitamíny C a K.

Ako pripraviť najlepšiu smaženú cibuľu podľa šéfkuchára?

 

 

Smaženie cibuľku je celkom jednoduchá vec.

Na panvici stačí rozohriať tuk, pridať nadrobno pokrájanú cibuľu a opekať do sklovita alebo dozlatista.

Cibuľa sa dá smažiť na mnoho spôsobov a dnes si povieme, ako získať neobyčajne chutnú karamelovú cibuľku. 

 

 

Postup:

Cibuľu si ošúpeme, nakrájame nadrobno.

Medzitým si necháme panvicu zohriať pri slabom ohreve.

Do panvice nalejeme olej alebo pridáme kúsok masla a necháme ho rozpustiť.

Použiť môžeme aj bravčovú masť.

Keď je dostatočne horúca, pridáme cibuľu. 

Na miernom ohni za občasného miešania opekajte do sklovita a potom ju posypte cukrom.

Netreba to preháňať, pretože cibuľa by bola potom príliš sladká. 

Jedna čajová lyžička bude stačiť.

Ide v podstate len o to, aby cibuľa skaramelizovala a bola ešte lahodnejšia. 

Takúto cibuľku môžete nasypať napríklad na halušky, či slané pirohy.

Oplatí sa ju pridať aj do plnky alebo do fašírok.

Dodá im jedinečnú chuť. 

Pár skvelých tipov

1. Cibuľa by sa mala pred smažením ošúpať, treba z nej odstrániť suché šupiny a niekedy ešte jednu vrchnú vrstvu, ktorá má byť čerstvá.

Je to preto, lebo ak je náhodou mäkká a obsahuje dosť vody, pri smažení sa rýchlejšie pripáli.

2. Cibuľu nikdy nesmažte na príliš silnom ohni.

 

 

Ľahšie sa pripáli a to má za následok horkastú chuť.

Spálenú cibuľu radšej vyhoďte, inak by ste mohli pokaziť chuť celého jedla. 

3. Počas restovania by sa mala cibuľka z času na čas premiešať, aby sa opekala rovnomerne.

 

 

Ak chceme naopak dosiahnuť, že bude chrumkavá, osmažíme ju na silnejšom ohni ale neprestajne ju miešame.

4. Ak chcete, aby sa cibuľa smažila rýchlejšie, na začiatku ju posypte trochou soli.

Soľ urýchli odparovanie vody z cibule, takže rýchlejšie zhnedne.

Táto cibuľa má zaujímavú sladko-slanú chuť.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie