Vďaka týmto trikom vám uskladnená cibuľa nezačne klíčiť: Takto vám vydrží oveľa dlhšie!

Cibuľa je v kuchyni nenahraditeľná a používame ju pri príprave takmer každého teplého jedla.

Nesmie chýbať v žiadnej domácnosti a je dôležité ju správne skladovať.

Uskladnená cibuľa sa znehodnotí, keď začne klíčiť, schnúť alebo plesnivieť. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Treba ju zberať v správnom čase

Prvým pravidlom je to, aby ste cibuľu zobrali v spravý čas.

Či je cibuľa zrelá, to vám prezradí sama. V čase dozrievania sa jej začne zaškrcovať krčok na báze listov.

Vňať sa skláňa k zemi a usychá, to je jasná známka, že jej pobyt na hriadke končí.

V tomto čase sa už neodporúča doplnková závlaha.

 

 

Niektorí záhradkári odporúčajú počas dlhšie trvajúcich dažďov, ktoré bránia dozrievaniu, podryť časť koreňov cibule čím by sa malo jej dozretie urýchliť.

Či to vyskúšate je na vás, ale hrozí, že jej pretrhnete korene po celej ploche a tak jej ukončíte vegetáciu predčasne.

Cibuľa sa má zberať počas teplého slnečného dňa.

Po zbere ju môžete nechať dosúšať na hriadke, ale oveľa istejšie je ju pozberať a nechať rozloženú dosušiť na chránenom vetranom mieste.

 

 

Dnes máme pre vás skvelé triky z portálu awesomegyan, vďaka ktorým sa dozviete o správnom skladovaní cibule, ktoré jej zabráni vyklíčiť.

Ako zastaviť klíčenie cibule?

Veľa ľudí robí chybu, že spolu skladuje rôzne druhy zeleniny, ako napríklad zemiaky, cibuľu, cesnak a iné.

Ak k nim patríte aj vy, viac to nerobte.

Viaceré druhy zeleniny totiž obsahujú etylén, ktorý spôsobuje, že cibuľa začne klíčiť.

 

 

Okrem skladovania cibule s inými druhmi zeleniny by sa cibuľa nemala skladovať ani spolu s ovocím a mala by byť vždy samostatne oddelená. 

Použite papier

Úloha papiera pri skladovaní cibule je veľmi dôležitá a chráni ju pred klíčením.

 

 

Ak nechcete, aby cibuľa rýchlo vyklíčila, potom ju môžete uložiť tak, že ju zabalíte do novinového papiera alebo papierového vrecúška. 

Majte však na pamäti, že vždy, keď budete cibuľu skladovať tak, že ju zabalíte do papiera, treba ju uchovať na chladnom mieste. 

Výborné je aj prievzdušné vrecko

 

 

Perfektné na uskladnenie je aj priedušné vrece zo siete zavesené na vetranom mieste chránenom pred zrážkami a svetlom.

Neskladujte cibuľu v chladničke

Mnoho ľudí robí chybu, že skladuje cibuľu v chladničke.

Rozhodne sa vyhnite tejto chybe, pretože v chladničke vám vďaka vlhku a výparom z iných potravín cibuľa rýchlo vyklíči. 

 

 

Vyhnite sa plastovým vreckám

Mnoho ľudí si cibuľu prinesie domov z obchodu práve v plastovom vrecúšku, a tak ju následne aj uskladní.

V plastovom vrecúšku sa však cibuľa viac zahrieva a navyše sa môže zarosiť, čo sú ideálne podmienky na klíčenie.

Preto by ste mali vždy cibuľu po nákupe vybrať z plastového vrecúška.

 

 

Okrem papiera ju môžete zabaliť aj do bavlnenej látky alebo ju skladujte v priedušných košíkoch na chladnom suchom mieste.

Táto cibuľa vám vydrží až do novej úrody

Najlepšie totiž vydrží cibuľa dopestovaná zo semena.

Je to ešte mladá plodina, ktorá má v sebe veľa energie.

Jej pletivá sú pevné, šťavnaté. Takáto cibuľa oveľa lepšie znáša podmienky v pivnici.

 

 

Cibuľa dopestovaná zo sadzačky je síce o niekoľko týždňov skoršia, ale je aj staršia, pretože už bola cibuľkou v minulom roku.

Ak máte teda v záhrade cibule pochádzajúce z oboch spôsobov pestovania, vedzte, že cibuľu zo sadzačky by ste mali spotrebovať najneskôr do decembra.

Cibuľa zo semena vydrží pri dodržaní skladovacích podmienok až do novej úrody.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay