Môj pekársky tip na skladovanie chleba: Len TAKTO ho udržíte dlho čerstvý!

Ako skladovať chlieb, aby vydržal dlho čerstvý? Urobte to takto!

Patríte k ľuďom, ktorí si po každej ceste do pekárne nosia domov niekoľko bagiet v nádeji, že si nejaké odložia na najbližšie dni?

Ak áno, pravdepodobne ste si uvedomili, že udržať chlieb alebo pečivo čerstvé a chutné nie je ľahká úloha!

V skutočnosti trvá len niekoľko dní, kým stvrdne alebo splesnivie.

 

 

Portál santeplusmag prezradil trik, ako udržať chlieb, aj pečivo čerstvé.

Vďaka týmto radám objavíte to najlepšie miesto v domácnosti, kde váš chlieb zostane dlhšie čerstvý.

Ak neznášate plytvanie jedlom a už vás nebaví vyhadzovať plesnivý chlieb, len pár dní po jeho kúpe je tento článok určený práve vám!

 

 

Vďaka tipu, ktorý vám prezradíme, budete vedieť, ako výrazne predĺžiť životnosť vášho chleba.

Prečo chlieb rýchlo tvrdne?

Chlieb je základnou potravinou mnohých domácností a patrí medzi najkonzumovanejšie potraviny na svete.

 

 

Je to však aj jedna z najťažšie skladovateľných potravín.

Z dobrého dôvodu je chlieb produkt podliehajúci skaze, ktorý obsahuje vodu, ktorá sa môže rýchlo odparovať, keď je vystavená vzduchu alebo zdroju tepla.

A keď chlieb stratí vlhkosť, škrob, ktorý obsahuje, sa rozpadne.

 

 

Kvôli čomu je tvrdší a nevhodný na konzumáciu.

Ako skladovať chlieb a udržať ho dlhšie čerstvý?

Udržať chlieb čerstvý a chutný niekoľko dní je možné, keď viete, ako na to!

Našli sme pre vás najlepší spôsob, ako chlieb skladovať, ale predovšetkým ideálne miesto, kde si chlieb doma uskladniť.

 

 

Všetko vám vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.

Ako udržať chlieb čo najdlhšie čerstvý, to je otázka, na ktorú by chcel poznať odpoveď každý milovník chleba.

Našťastie Madelyn Osten, bývalá hlavná pekárka v Sullivan Street Bakery v Miami, odhalila prostredníctvom webovej stránky „FoodandWine“ svoje najlepšie tipy, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý a zároveň sa vyhnúť plesniam a vlhkosti.

 

 

To znamená, že kuchyňa je jedným z najteplejších miest v dome, a preto je logicky najmenej ideálnym miestom na ponechanie chleba vonku.

Metóda odporúčaná pekárkou Madelyn Osten spočíva v umiestnení chleba (bagety, sendvičového chleba atď.) do mrazničky.

Aby sa optimalizovala jeho trvanlivosť, odporúča sa ho po zakúpení čo najrýchlejšie zmraziť.

 

 

Zmrazenie pečiva alebo chleba je najlepší spôsob, ako zachovať chrumkavý chlieb čo najdlhšie.

Celé alebo nakrájané krajce poriadne zabaľte do mraziaceho vrecka.

Pri zmrazovaní je dobré vsunúť medzi krajce voskový papier, pretože zakaždým môžete vybrať presne toľko, koľko potrebujete.

 

 

Ktorým miestam sa pri skladovaní chleba vyhnúť?

Mali by ste na skladovanie chleba v mrazničke používať papierové vrecko alebo plastový obal?

Nie všetky obaly sú rovnaké, pokiaľ ide o skladovanie chleba v mrazničke!

 

 

Namiesto plastu odporúčame použiť opakovane použiteľné papierové alebo chlebové vrecko.

Zatiaľ čo skladovanie v plaste vyzerá ako dobrý nápad, v skutočnosti podporuje rast plesní, vďaka čomu sa chlieb kazí oveľa rýchlejšie.

Chlieb by ste preto nemali skladovať v mrazničke v plastovom obale.

 

 

Aký druh chleba vydrží dlhšie?

Máte nejaké preferencie na chlieb?

Vo všeobecnosti platí, že najhustejšie a najmenej pórovité chleby sa udržia lepšie ako najľahšie a najvzdušnejšie chleby.

 

 

Takže ražný chlieb, celozrnný chlieb a obilný chlieb, ktorý často obsahuje viac celých zŕn, sú hutnejšie a dlhšie vydržia.

Menšie bochníky, ako sú bagety a okrúhle rolky, sú však často ľahšie a pórovitejšie, a preto sú náchylnejšie na vysychanie a stvrdnutie.

V konečnom dôsledku je však dôležité aj to, ako chlieb skladujete, bez ohľadu na druh chleba.

Ako rozmraziť chlieb?

 

 

Máte na výber medzi niekoľkými spôsobmi rozmrazovania chleba, keď ho vyberiete z mrazničky.

Rozmrazovanie pri izbovej teplote

Toto je najjednoduchší spôsob.

 

 

Stačí len vybrať chlieb z mrazničky a nechať ho rozmraziť pri izbovej teplote.

Jedinou nevýhodou je, že táto metóda môže trvať niekoľko minút alebo dokonca hodinu.

Ale zaručene si zachováte pôvodnú štruktúru chleba… ak budete dostatočne trpezliví!

Rozmrazovanie v klasickej rúre

 

 

Ak chcete použiť tento proces, musíte chlieb vložiť na 5 minút do rúry, ktorá bola predtým vyhriata na 200 stupňov, potom ho nechať ďalších 5 minút vo vypnutej rúre a nakoniec ho vybrať a nechať vychladnúť asi desať minút.

Aj keď táto metóda pomáha zachovať štruktúru a chrumkavosť chleba, môže to chvíľu trvať.

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre

 

 

Toto je najrýchlejší spôsob.

Na jeden krajec chleba to trvá asi dvadsať sekúnd.

Mikrovlnná rúra však môže zmeniť štruktúru chleba, najmä ak je teplota príliš vysoká.

Ako sme práve videli, najlepším miestom na uskladnenie chleba, ak ho chcete uchovať dlhšie čerstvý, je nepochybne mraznička.

 

 

Táto metóda je jednoduchá, no napriek tomu si vyžaduje, aby ste chlieb dobre zabalili.

V prípade, že plánujete skonzumovať chlieb v ten istý deň, nemusíte ho zmrazovať.

Skladovať ho môžete pri izbovej teplote na suchom mieste mimo dosahu svetla, v papierovom vrecku, utierke alebo aj v chlebníku.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie