Ako skladovať cesnak: Tento šikovný trik určite vyskúšajte!

Cesnak je veľmi dôležitý produkt v každej kuchyni.

 

 

A hoci na jedlo stačia dva-tri strúčiky, má tú vlastnosť, že sa rýchlo znehodnotí.

Preto je dobré vedieť, ako ho správne skladovať, aby vydržal čo najdlhšie.

...

 

 

Nechajte si poradiť a skladujte cesnak podľa odporúčaní z portálu sovkusom.

Existuje mnoho spôsobov, ako to urobiť a my vám poradíme tie najlepšie.

Ak cesnak nepestujete vo vlastnej záhrade, je dobré ho nakúpiť vo väčšom množstve vtedy, keď sú ceny najnižšie a potom ho správne uskladniť. 

Najvýhodnejšie je kúpiť balenie cesnaku od júla do polovice jesene.

 

 

Opatrne vyberajte celé hlávky, najlepšie stredne veľké, lebo sa lepšie skladujú a majú jemnejšiu chuť.

Keď to urobíte, zostáva už len vybrať správnu metódu uskladnenia.

Ak vrecúško cesnaku necháte na tmavom a chladnom mieste, je veľká šanca, že veľmi skoro začne klíčiť.

Pamätajte, že strúčiky klíčia aj v chladničke.

Aby sa to nestalo, naši starí rodičia vymysleli niekoľko užitočných trikov.

Nádoba soli

 

 

Soľ je výborným konzervantom a prírodným antibakteriálnym prostriedkom.

Navyše výborne absorbuje vlhkosť, takže cesnak rozhodne nezvlhne a neklíči.

Na tento spôsob skladovania sa niekedy namiesto soli používa čistý riečny piesok.

Tiež namiesto soli využívajú popol, múku a cibuľové šupky.

Cesnak v oleji

 

 

Táto metóda je vhodná na skladovanie menšieho množstva.

Za týmto účelom je cesnak olúpaný a zaliaty rastlinným olejom.

Zabijete tak dve muchy jednou ranou: uskladníte cesnak a získajte pikantný olej.

Hodí sa najmä k morským plodom a šalátom.

A ak osmažíte cesnak na oleji na miernom ohni, získate výbornú cesnakovú nátierku na chlebíčky.

V tejto forme sú strúčiky také mäkké, že je veľmi ľahké ich natrieť na chlieb.

Cesnak varte v oleji asi hodinu na miernom ohni.

Cesnak v parafíne

Dôkladne umyté a vysušené hlávky cesnaku sa obalia do parafínu.

Za týmto účelom roztopte niekoľko parafínových sviečok vo vodnom kúpeli.

Potom striedavo ponorte hlavy a držte ich za horný „chvost“.

Takýto povlak ochráni cesnak pred baktériami a zabráni odparovaniu vlhkosti.

Vrkoč cesnaku

Jedna z prvých metód známych ľudstvu!

Stačí len upliesť vrkoč z cesnaku a zavesiť ho na suché a chladné miesto.

Napríklad v podkroví alebo v pivnici.

Cesnak teda nebude hniť, ale môže byť zimou trochu zvädnutý.

Tajný trik

 

 

Toto je najpohodlnejší a najpraktickejší spôsob zo všetkých uvedených.

Nepotrebujete soľ, olej ani parafín a nemusíte cesnak ani zapletať.

Vezmite sušený cesnak za horný „chvost“, hlávku nemusíte čistiť, pretože šupka je potrebná na udržanie vlhkosti v cesnaku.

Vezmite plynový horák a zapáľte cesnak v širšej časti, kde mal korene.

 

 

Je potrebné tento bod spáliť, aby miesto, kde sú korene, sčernelo.

Ak nie je horák, použite sviečku alebo zapaľovač.

Horný „chvost“ je tiež lepšie spáliť.

 

 

Vďaka tomu vám cesnak určite nevyklíči, ani keby sa náhodou dostal na teplé miesto.

Čerstvý cesnak v zime je nielen skvelým dochucovadlom, ale aj cenným liekom.

Nepremeškajte preto príležitosť nakúpiť si viac a uskladniť na zimu!

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay