plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako si vyrobiť domáci balkánsky syr za zlomok ceny?

Balkánsky syr je vynikajúcou ingredienciou do mnohých receptov. Hodí sa nie len do studenej kuchyne, ale skvelo ozvláštni aj teplé pokrmy. Hoci sa tento syr s typickou slanou chuťou teší veľkej obľube, v obchode nepatrí medzi najlacnejšie potraviny a preto si ho často nemôžeme dopriať vždy vtedy, keď naň máme chuť. Dnes vás naučíme, ako si pripraviť balkánsky syr doma a to za zlomok ceny z obchodu. A čo je najlepšie, jeho chuť je na nerozoznanie od originálu!

Potrebujeme:

2 kocky tvrdého tvarohu (2 x 250 g)

65 g jemne mletej soli

1, 5 l vody

Postup:

Tvaroh necháme odkvapkať a potom ho preložíme do väčšej uzatvárateľnej nádoby. Vodu preložíme na sporák, pridáme soľ a necháme prevariť. Potom zložíme z plameňa a necháme celkom vychladnúť.

Slaným roztokom následne zalejeme kocky tvarohu, misku uzatvoríme a vložíme do chladničky na 4 dni.  Obsah misky pravidelne kontrolujeme.

Po 4 dňoch je náš domáci balkánsky syr hotový. Stačí ho nakrájať na kocky a pridať do šalátov, alebo ako prílohu k teplým pokrmom. Dobrým tipom je tiež naložiť syr do zmesi olivového oleja a byliniek a podávať ho ako vynikajúcu chuťovku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: blesk

foto: reprofoto presonalchefpasadena

 

Najlepšie recepty na dnes