V súčastnoti sa okrem nedostatku rúšok a dezinfekčných prostriedkov potýkame aj s nedostakom droždia. Ak sa bojíte, že bez neho nič neupečite, máme pre vás skvelý tip – recept na domáce droždie, ktoré si viete rýchlo vyrobiť kedykoľvek potrebujete. Je to jednoduchšie, ako si myslíte!
Množstvo je možné samozrejme upraviť a dokonca, čo nespotrebujete, môžete zamraziť do budúcna.
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 60 g cukru
- 2 PL piva
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, ošúpeme, pretlačíme, pridáme vodu, aby vznikla hustá kaša. Z cukru uvaríme sirup ( cukor s trochou vody varíme na miernom plameni do tekuta). Sirup primiešame k zemiakom a dáme vykysnúť na teplé miesto. Počas kysnutia pridáme pivo a dobre premiešame. Necháme kysnúť cez noc a domáce kvasnice sú hotové. Čo neminiete, môžete zamraziť.
zdroj: mladagazdinka.sk
Ak chcete, môžete vyrobiť domáci kvások a upiecť si vynikajúce domáce pečivo
Vymeňte klasické droždie za kvások a vaše zdravie sa vám poďakuje. Nielen, že pečivo s kvások lepšie chutí, ale je aj oveľa zdravšie. Chlebík z domáceho kvásku nemá konkurenciu, možno si ho pamätáte aj od našich babibičiek.
Ako si vyrobiť vlastný domáci kvások:
- 1. deň: Zhruba 50 g múky a asi 50 ml teplej vody zmiešajte vo väčšom sklenenom pohári. Vzniknúť by malo tekuté, ale husté cesto (ako na lievance). Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.
- 2. deň: Cestíčko premiešajte a ovoňajte – malo by byť mierne kyslé. Pridajte doň 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu (podľa konzistencie cesta). Opäť dobre premiešajte a nechajte odležať do druhého dňa.
- 3. deň: V cestíčku by ste mali vidieť tvoriace sa vzduchové bublinky. To je správne, stačí ho iba premiešať, pridať dve lyžice ražnej múky a teplej vody (aby bolo cesto stredne husté). Opäť nechajte odležať do ďalšieho dňa.
- 4. deň: Kvások by mal byť hotový. To spoznáte tak, že v ňom bude veľa bubliniek, bude mať kyslú vôňu a pri pozorovaní bude cesto rásť. Tento efekt majú na svedomí baktérie, ktoré spracúvajú múku a tvoria pri tom oxid uhličitý.
Na pečenie je najvhodnejší čas vtedy, keď baktérie spracujú všetku múku. Kvások vtedy prestane rásť a začne klesať.
Trvanlivosť kvásku je zhruba 10-14 dní, pričom ho treba aspoň raz do týždňa „prikŕmiť“ lyžičkou múky a lyžičkou vody. Potom dobre zamiešať a skladovať v chladničke.
Ako kvások rozkvasiť
Nebojte sa, že by ste kvások nemohli použiť pri pečení s iným typom múky, než je ražná múka. Stačí doň pridať múku, s ktorou budete piecť. Do kvásku pridajte 150 mililitrov vody a 150 miligramov múky, zamiešajte a nechajte prikryté kvasiť.
Kvások bude už po pár hodinách zväčšovať svoj objem a bude mať bublinky.
Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte znovu dve lyžičky do nádobky a kvások si uložte do chladničky, kde bude znovu čakať na ďalšie pečenie alebo prikŕmenie. Ostatný oživený kvások použite do cesta.