Levanduľa je intenzívne voňajúca rastlinka, ktorá sa vyznačuje okrem typickej arómy aj krásnymi fialovými kvetmi. Jej využitie je naozaj rozmanité a preto sa ju rozhodne oplatí mať v záhrade.
Ak už jeden záhon levandule máte a chceli by ste jej viac, ďalšiu určite nekupujte. Takto jednoducho si ju totiž namnožíte celkom zadarmo podľa návodu z youtube.
Postup:
Na rozmnožovanie vyberajte vetvičky, ktoré práve odkvitli. Tie sú ideálne na zakorenenie. Odstrihnite celý kvet a rovnako tak lístky zospodu vetvičky.
Listy v spodnej časti vetvičky odstráňte asi do výšky 4 cm, aby ste ich mohli čo najlepšie umiestniť do pôdy.
Vršok skráťte, aby vetvičky neboli príliš dlhé. Budú lepšie rásť.
Levanduľa sa zakorení pomerne rýchlo. Po predchádzajúcej príprave je potrebné použiť zmes piesku a rašeliny.
Predtým ale ešte obaľte spodok stonky v stimulátore rastu.
Do zmesi piesku a rašeliny urobte pomocou paličky vedľa seba jamky hlboké asi 4 cm.
Môžu byť pokojne husto vedľa seba. Potom do nich zasaďte pripravené výhonky.
Pôdu okolo rastlinky jemne pritlačte a potom výdatne polejte.
Prikryte fóliovým krytom a pravidelne zalievajte (pozor však na prelievanie, nemalo by vznikať blato).
Rastlinky by sa mali zakoreniť v priebehu 4 – 6 týždňov.
Využitie levandule
Levanduľový sirup je úžasný, najlepší nápad ako zužitkovať túto zázračnú bylinku. Je fantastický na upokojenie, dochutenie limonád, dezertov a na upokojenie žalúdka.
Výhody levanduľového sirupu:
-pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
-odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
-priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
-podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
-prospieva činnosti čriev,
-upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním, alebo pohár levanduľovej limonády,
-zlepšuje sústredenie,
-úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.
Potrebujeme:
1,5 l vody
700 g – 1 kg cukru (kryštálový, alebo trstinový)
30 g kyseliny citrónovej
100-130 g levanduľových kvetov nastrihaných nadrobno
1 citrón (dobre umytý)
Postup:
Ingrediencie (okrem citrónu) jednoducho dáme do hrnca. Zalejeme 1,5 l vriacej vody. Miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí.
Pridáme nakrájaný citrón. Prikryjeme gázou, ktorú pripevníme gumičkou a necháme odstáť dva dni, pri izbovej teplote, mimo priameho slnka.
Každý deň premiešame. Potom scedíme a uchovávame v sklenených fľašiach.
Používame ho na prípravu limonád, čajov, do dezertov na preliatie palacniek!
Ľubka V., archív TJN