Namnožte si levandule koľko chcete úplne zadarmo: Takto jednoducho si vytvoríte krásne levanduľové záhony bez zbytočných nákladov!

1944 0

Levanduľa je intenzívne voňajúca rastlinka, ktorá sa vyznačuje okrem typickej arómy aj krásnymi fialovými kvetmi. Jej využitie je naozaj rozmanité a preto sa ju rozhodne oplatí mať v záhrade.

Ak už jeden záhon levandule máte a chceli by ste jej viac, ďalšiu určite nekupujte. Takto jednoducho si ju totiž namnožíte celkom zadarmo podľa návodu z youtube.

Foto: pixabay

Postup:

Na rozmnožovanie vyberajte vetvičky, ktoré práve odkvitli. Tie sú ideálne na zakorenenie. Odstrihnite celý kvet a rovnako tak lístky zospodu vetvičky.

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

 

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

Listy v spodnej časti vetvičky odstráňte asi do výšky 4 cm, aby ste ich mohli čo najlepšie umiestniť do pôdy.

Vršok skráťte, aby vetvičky neboli príliš dlhé. Budú lepšie rásť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

Levanduľa sa zakorení pomerne rýchlo. Po predchádzajúcej príprave je potrebné použiť zmes piesku a rašeliny.

Predtým ale ešte obaľte spodok stonky v stimulátore rastu.

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

Do zmesi piesku a rašeliny urobte pomocou paličky vedľa seba jamky hlboké asi 4 cm.

Môžu byť pokojne husto vedľa seba. Potom do nich zasaďte pripravené výhonky.

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

Pôdu okolo rastlinky jemne pritlačte a potom výdatne polejte.

Prikryte fóliovým krytom a pravidelne zalievajte (pozor však na prelievanie, nemalo by vznikať blato).

Rastlinky by sa mali zakoreniť v priebehu 4 – 6 týždňov.

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

 

Foto: youtube/Zielone Pogotowie

Využitie levandule

Levanduľový sirup je úžasný, najlepší nápad ako zužitkovať túto zázračnú bylinku. Je fantastický na upokojenie, dochutenie limonád, dezertov a na upokojenie žalúdka.

Výhody levanduľového sirupu:

-pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,

-odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,

-priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,

-podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,

-prospieva činnosti čriev,

-upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním, alebo pohár levanduľovej limonády,

-zlepšuje sústredenie,

-úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.

Foto: pixabay.com

Potrebujeme:

1,5 l vody

700 g – 1 kg cukru (kryštálový, alebo trstinový)

30 g kyseliny citrónovej

100-130 g levanduľových kvetov nastrihaných nadrobno

1 citrón (dobre umytý)

Postup:

Ingrediencie (okrem citrónu) jednoducho dáme do hrnca. Zalejeme 1,5 l vriacej vody. Miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí.

Pridáme nakrájaný citrón. Prikryjeme gázou, ktorú pripevníme gumičkou a necháme odstáť dva dni, pri izbovej teplote, mimo priameho slnka.

Každý deň premiešame. Potom scedíme a uchovávame v sklenených fľašiach.

Používame ho na prípravu limonád, čajov, do dezertov na preliatie palacniek!

Ľubka V., archív TJN

Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár