Užitočné rady, ako rozlíšiť kvalitný med od falošného: Všímajte si tieto hlavné znaky!

Ak ste si doteraz mysleli, že kupujete v obchode kvalitný med, nemusí to byť pravda.

Na trhu sú rôzne napodobneniny medu, ktoré sú síce lacnejšie, ale neprinášajú žiadne zdravotné výhody.

Ak sa chcete uistiť, že med, ktorý kupujete, je naozaj kvalitný, máme pre vás užitočné rady, ako ho odlíšiť od lacných falzifikátov. 

 

 

...

Vďaka portálu cpykami budete už na prvý pohľad schopní rozlíšiť, či ide naozaj o pravý med.

Mnoho ľudí má spravidla tendenciu kupovať tekutý med a tu nastáva prvý problém.

Je veľmi ťažké udržať pravý med dlhodobo tekutý.

Buď sa musí zahriať, čím stratí väčšinu živín alebo je nutné použiť rôzne prísady.

Med vydrží tekutý v priemere asi 2 mesiace, potom zhustne a dokonca kandizuje.

 

 

Mimochodom, cukornatenie je prirodzený proces, takže ak je med scukornatený, je to záruka, že je med prírodný.

Taktiež platí, že ak sú na povrchu malé voskové inklúzie na miestach, kde sa med dostáva do kontaktu s pohárom, svedčí to o kvalite a prirodzenosti produktu.

Stratifikovaný med, naopak, hovorí o nízkej kvalite.

 

 

To znamená, že med bol s najväčšou pravdepodobnosťou zberaný príliš skoro, keď bol ešte nezrelý – med včely v plástoch neuzavreli.

Takýto med má vysoké percento vlhkosti a nedostatočnú viskozitu, ako aj nižšie množstvo živín.

Došlo k oddeleniu medu na tekutú časť, ktorá nikdy nebude kandizovaná, a pevnú časť.

O kvalite takéhoto medu sa netreba baviť.

Vzhľad a chuť pravého medu

 

 

Prírodný med by mal jemne páliť v hrdle.

Ak cítite chuť spáleného karamelu, bol už med zohriaty.

Kvalitný, vyzretý med, ak sa naberie lyžičkou, bude stekať späť do misky rovnomerným, súvislým prúdom a vytvorí kopček.

Práve takýto med vydrží dlho stáť bez toho, aby sa pokazil.

 

 

Ak chcete, aby vám med ostal dlhšie tekutý, skladujte ho v teplejšej miestnosti. 

Pridaním lyžice prírodného medu do čaju si všimnete, že farba nápoja sa zmenila a čaj stmavol.

Falošný med po pridaní do čaju nezmení svoju farbu.

 

 

Kvalitu medu môžete určiť aj podľa jeho hmotnosti.

Liter prírodného medu váži 1,4 – 1,5 kg, takže nižšia hmotnosť pri litri medu naznačuje buď nekvalitný výrobok alebo falošný med.

Na posúdenie, či ste kúpili prírodný med, môžete použiť aj lyžicu a zapaľovač.

 

 

Vezmite si pol lyžice medu a zahrejte ho zapaľovačom.

Prírodný med v priebehu krátkeho času vykypí, objavia sa bublinky a ľahká medová aróma.

Nepravý med stmavne a začne zapáchať ako spálený cukor.

 

 

Pri ďalšom teste pravosti na obrúsok alebo papier naneste trochu medu a nechajte 10 minút stáť.

Prírodný med nezanecháva mokrú škvrnu z nadmernej vlhkosti, pretože jeho konzistencia je viskózna a homogénna.

Ak sa po 10 minútach okolo kvapky vytvorí mokrá škvrna, znamená to, že med je nízkej kvality, nezrelý, s vysokou vlhkosťou.

Takýto med nezostane dlho nečinný, čoskoro bude kvasiť a kaziť sa.

Ako skontrolovať, či sú v mede pridané prísady?

 

 

Ak chcete skontrolovať, či bol do medu pridaný škrob, múka, melasa, prášková krieda, či iná prísada, jedným zo spôsobov je kontrola pomocou jódu.

Nakvapkajte kvapku jódu do medu a ak zmení farbu na modrú, potom bol doňho pridaný škrob na zvýšenie hustoty. 

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaná krieda, použite nasledujúcu metódu.

V polovici pohára vody dobre rozmiešajte 1 polievkovú lyžicu medu a nakvapkajte doňho trochu octu. 

Ak sa objaví syčanie a bublinky, znamená to, že do medu bola pridaná krieda.

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaná melasa, použite amoniak.

V pohári vody rozmiešajte 1 polievkovú lyžicu medu a pridajte pár kvapiek amoniaku.

Ak sa farba zmenila na hnedú a vidno zrazeniny, znamená to, že výrobca pridal do medu melasu, aby znížil náklady.

S týmito jednoduchými tipmi sa vám podarí zistiť, či je váš med naozaj kvalitný.

Odporúčame tiež kupovať med priamo u včelára namiesto obchodu.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay