Palacinky sú pravdepodobne najuniverzálnejšie jedlo, aké si možno predstaviť.
Ako pripraviť palacinky tak, aby boli jemné, pevné a pri obaľovaní sa neroztrhli?
Dve veci sú tu kľúčové:
jedna je výmena ingrediencií a druhá je o načasovaní.
Namiesto perlivej vody použijeme cmar a cesto by malo najprv trochu odpočívať, kým pristane na horúcej panvici.
Výborný recept na najlepšie palacinky podľa portálu haps.
Potrebujeme:
cca 1,5 šálky pšeničnej múky hladkej
2 väčšie vajcia
1 šálku cmaru
1 šálku mlieka
štipku soli
2 PL rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
1 ČL práškového cukru (ak si prajte sladké palacinky)
Obloha:
Tvaroh
Kyslá smotana
Šľahačka
Čerstvé ovocie
Strúhaná čokoláda
Postup:
Do misky najprv preosejeme múku.
Pridáme cmar a mlieko.
Pridáme vajcia, trochu soli a všetko spolu metličkou zmiešame.
Keď je cesto takmer jednotné, pridáme olej alebo maslo.
Opäť premiešame.
Na pár minút odstavíme, aby lepok obsiahnutý v múke napučal.
Vďaka tomu sa palacinky neroztrhnú.
Pripravíme si panvicu.
Zohrejeme v nej trochu oleja.
Naberačkou pridáme porciu cesta.
Opatrne ho rozotrieme po celom povrchu panvice.
Dávkujeme množstvo cesta tak, ako ste bežne zvyknutí.
Palacinky smažíme na strednom ohni z oboch strán, kým nezhnednú.
Podávame s oblohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť!