plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chcete pripraviť najchutnejšie FAŠÍRKY pod slnkom? Tajomstvo je v tejto prísade nášho deda, pridajte ju a výsledok bude za milión!

Môj dedo robil tie najlepšie fašírky na svete – či robíte fašírky, guľky z mletého mäsak, toto naozaj odporúčam – mám však aj starú fintu pre extra šťavnaté fašírky. Nikdy nebudú vysušené a bez chuti – skúste a uvidíte sami.

 

 

Ešte dodávam, že vždy treba prísady pridávať podľa konzistencie, aby sa z hmoty dali tvarovať fašírky.

Ja dávam od oka, ale pomer surovín je približne takýto.

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa – ja si meliem sama doma nie celkom najemno (ideálne je 1:1 bravčové a hovädzie mäso)

1 lyžica kremžskeh horčice

1 lyžica kyslej smotany (nie kopcovitá)

 

 

Paradajkový pretlak (asi 1 lyžica)

1 surový zemiak alebo 1 uvarenú mrkvu – to zaručí, že fašírky ostanú nesmierne šťavnaté a nikdy sa nevysušia – ale nikdy nedávajte surovú mrkvu

1-2 vajcia (podľa veľkosti)

2 rožky namočené do kyslého mlieka

 

 

Soľ

korenie

rasca

majoránka

 

 

1 malá cibuľka nakrájaná nadrobúčko

1 strúčiky cesnaku pretlačený

Strúhanka na obaľovanie – domáca ideálne

Pálivá paprička alebo 1-2 strúčiky cesnaku – hodíme do masti na vyprážanie

Postup:

Rožky namočíme do mlieka.

 

 

Potom vymačkáme a pridáme k mäsku, primiešame aj ostatné prísady.

A hlavne, ak chcete, aby bolo mäsko šťavnaté, vždy pridajte buď jeden nastrúhaný surový zemiak, alebo 1 uvarenú mrkvu (nie surovú).

S mletým mäskom to dokáže hotové divy.

 

 

Ešte aj keď fašírky nestihnete zjesť na obed, budú výborné.

Z hmoty tvaruhejme mokrými rukami fašírky a obalíme v strúhanke.

Náš dedo vždy skôr ako dal do oleja prvé fašírky, krátko v ňom nechal pálivú papričku alebo cesnak – olej to krásne prevonia a keď začne takto rozvoniavať, vyberiem a pridáme fašírky.

 

 

Dedo niekedy vzal aj čerstvú šalotku zo záhrady, nakrájal na štvrtinku a vyprážal v oleji spolu s fašírkami.

Spraví to úplne inú chuť. Fašírky vypražíme ako zvyčajne – z oboch strán dozlatista.

Na praženie je najlepšia bravčová masť alebo repkový olej.

 

 

Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela Trogárová

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes