plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto počas sezóny vyvážite zlatom: Finta skúseného guláš-majstra pre najlepší guláš pod slnkom

Poradíme vám, ako opražiť cibuľku do zlatista a gulášu tak dodať správnu chuť, arómu a hustotu.

Každý milovník gulášov vie, že tajomstvo dobrého gulášu sa ukrýva v dvoch hlavných ingredienciách – mäse a njamä cibuli. Práve od kvalitne opraženej cibule závisí chuť celého gulášu. Málo opečená cibuľka má za následok sladkú chuť a riedkosť gulášu. Preto sa mnohí dopúšťajú chyby – cibule buď dávajú do gulášu málo, alebo z obavy pred spálením cibule pridávajú veľa tuku. Ani jedno však nie je správne.

Ako teda na správne opraženie cibuľky?

Hlavným pomocníkom nám bude voda. Ak ju do cibule prilievame pomaly, cibuľa rovnomerne hnedne a nebudete potrebovať ani toľko tuky.

Pripravte si pokrájanú cibuľu. V surovom stave by jej malo byť presne toľko, koľko mäsa (kilo cibule na kilo mäsa).

Do hrnca alebo kotlíka dajte toľko masti, aby bolo pokryté dno. Opekajte cibuľu, kým nezačne hnednúť. Akonáhle začne hnednúť, prilejte asi naberačku vody, aby sa cibuľa nepripálila. Vždy keď sa cibuľa začne pripekať, opakujte tento úkon dovtedy, kým cibuľa nebude rovnomerne hnedá.

A ďalej už postup poznáte. Pridajte mäso a ďalšie ingrediencie. Ak budete opekať cibuľu takýmto spôsobom, dodáte mu nielen skvelú chuť a hustotu, ale nebude ani taký mastný, nakoľko nepotrebujete veľa masti.

Dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes