Táto potravina, ktorá bola kedysi bežnou súčasťou jedálnička našich predkov, ale dnes už ani zďaleka nie sú v takejto obľube.
Je to škoda, poradíme vám, aká je v skutočnosti prospešná.
Možno už z fotky viete, že spomínanou potravinou sú hydinové žalúdky.
Bohužiaľ, dnes patria medzi druhy mäsa, ktorým sa Slováci často vyhýbajú.
Málokto vie, že sú naozaj chutné, šťavnaté a jemné.
Sú tiež veľmi dobrým zdrojom bielkovín, kolagénu a mnohých ďalších živín.
Ako uvádza aj portál smakosze, z hydinových žalúdkov sa dá pripraviť veľa chutných jedál.
Hydinové žalúdky – zabudnutá a nedocenená pochúťka
V minulosti boli hydinové žalúdky považované za skutočnú vzácnosť.
Naše staré mamy pridávali do vývaru droby, varili z nich guláš a mnohé iné jedlá.
V tejto chvíli už žalúdky nie sú také populárne a väčšina ľudí sa tomuto druhu mäsa vyhýba.
Hydinové žalúdky sú lacné, chutné a zdravé.
Vnútornosti sú na rozdiel od bravčového a hovädzieho mäsa ľahko a rýchlo stráviteľné.
Obsahujú tiež veľké množstvo bielkovín, sú bohaté na kolagén a mnoho ďalších živín.
Droby sa pripravujú veľmi jednoducho.
Po tepelnom spracovaní sú jemné, mäkké a šťavnaté.
Najlepšie je hydinové žalúdky nakupovať z ekologických fariem.
Takéto sliepky nie sú chované v klietkach, chodia voľne po tráve a nie sú kŕmené antibiotikami a upraveným krmivom.
Prečo sa oplatí zaradiť do jedálnička kuracie žalúdky?
Hydinové žalúdky majú vysokú nutričnú hodnotu.
Sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý je potrebný pre správne fungovanie kĺbov.
Kolagén tiež jednoznačne zlepšuje stav pokožky a má vlastnosti proti starnutiu.
V žalúdkoch sú tiež peptidy, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a znižujú riziko srdcových ochorení.
Hydinové žalúdky sú ľahko stráviteľné a nespôsobujú tráviace ťažkosti.
Okrem toho sú skvelým zdrojom bielkovín, železa, zinku, vitamínov C, A, D, E a K.
Preto sa oplatí zaradiť ich do jedálnička.
Pripravte si tento netradičný recept.
Kuracie žalúdky môžu byť veľmi chutným jedlom, ak sa správne pripravia.
Vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Appetizing – Meat Recipes.
Potrebujeme:
1 kg kuracích žalúdkov
10 g sódy bikarbóny
1 l vody
1 hlavičku cesnaku
2 cibule
350 ml vody
10 g oregana
20 g horčice
5 paradajok
1 červenú papriku
Na šalát
hlávku bielej kapusty
soľ
2 uhorky
10 g petržlenovej vňate
20 ml olivového oleja
Postup:
Kuracie žalúdky si opláchnite a zasypte sódou bikarbónou.
Prikryte a nechajte takto 2 hodiny stáť.
Žalúdky si opláchneme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky.
Cibuľu si ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky.
Cesnakovú hlavu prekrojíme na polovicu, aby sme prekrojili všetky strúčiky a dám na panvicu.
Pridáme aj cibuľu, krátko opečieme a cesnakovú hlavu vyberieme.
Opečený cesnak vylupneme a pridáme k mäsu, ktoré vložíme na panvicu s cibuľou.
Mäso chvíľu opekáme, potom podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť.
Medzitým si k mäsu pripravíme kapustový šalát.
Uhorky si umyjeme a škrabkou na zeleninu nakrájame na tenké pásiky.
Pridáme nasekanú vňať, osolíme a zalejeme olejom.
Všetko dôkladne premiešame.
Keď je mäso mäkké, osolíme ho, posypeme oreganom a pridáme horčicu.
Na samostatnej panvici si orestujeme cibuľu, pridáme nadrobno pokrájané paradajky a papriku.
Môžeme pridať trochu čili.
Osolíme, premiešame a pridáme k mäsu.
Všetko dôkladne premiešame, podusíme ešte 15 minút a môžeme podávať.
Celý recept si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!