plny-hrniec_transparent_negativ.png

Finta šéfkuchára, ako UVARIŤ dokonalý karfiol: KARFIOL ostane krásne bielky, chrumkavý a bez typického zápachu!

Ako uvariť karfiol tak, aby pri varení nezapáchal?

 

 

Niekto pridáva do vriacej vody cukor, iný dôkladne vetrá kuchyňu.

Máme však pre vás skvelý trik šéfkuchárov, vďaka ktorému bude karfiol chrumkavý, krásny biely a bez zápachu. 

 

 

Zapamätajte si túto radu z portálu smakosze.

Sóda bikarbóna nielenže neutralizuje vôňu, ale zároveň pomáha zachovať snehobielu farbu ružičiek karfiolu.

Karfiol je skvelým doplnkom k mäsu, rybám a inej zelenine a navyše je veľmi zdravý.

Z karfiolu pripravíme aj veľa chutných hlavných jedál, uvaríme z neho výbornú sýtu polievku, chutí aj v zapekanej forme, či v šalátoch.

 

 

Bohužiaľ, pri varení karfiolu sa zvykne šíriť nepríjemná vôňa, ktorá dokáže zamoriť celý byt.

Ako uvariť karfiol, aby nezapáchal?

 

 

Najlepší kuchári majú osvedčenú metódu, ktorá ešte viac zvýrazňuje bielu farbu zeleniny.

Karfiol obsahuje síru a práve síra je pri tepelnom spracovaní zodpovedná za nepríjemný zápach.

 

 

Ak sa chcete tohto zápachu zbaviť, postupujte nasledovne.

Do vriacej vody dajte lyžičku sódy bikarbóny, rozmiešajte, potom pridajte ružičky karfiolu a povarte.

 

 

Je to najlepší spôsob, ako získať intenzívnu farbu a zničiť nepríjemnú arómu.

Sóda bikarbóna nielenže účinne obmedzí nepríjemný zápach, ktorý sa uvoľňuje pri varení, ale karfiol urobí aj chrumkavým a bielym.

 

 

Metóda sódy bikarbóny funguje aj pri inej zelenine, ktorá má tendenciu pri varení zapáchať.

Pridávať ju môžete do varenej fazule, hrachu, ružičkového kelu alebo ružičiek brokolice.

Ako dlho variť karfiol, aby sa nerozpadol?

 

 

Karfiol varíme väčšinou 10-15 minút podľa toho, aké veľké ružičky chceme pripraviť.

Malé ružičky karfiolu môžu byť hotové aj o pár minút skôr, preto sa oplatí z času na čas skontrolovať, či sú už dostatočne mäkké.

 

 

Rozvarené ružičky nebudú vyzerať dobre a stratia svoju chuť.

Karfiol uvarte v stredne veľkom hrnci so soľou a sódou bikarbónou.

 

 

Tak zabránite tomu, aby sa karfiol rozpadol.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes