Je jedno, aký druh máte, funguje to na všetky: Najlepšia rada, ako uvariť DOKONALÚ ryžu – sypká, úžasne chutná a nikdy sa nelepí!

Dlhé roky som skúšala rôzne recepty, ako pripraviť ryžu.

Odkedy som skúsila pred pár rokmi tento postup, robím ryžu len podľa neho.

 

 

Najlepšie je, že je úplne jedno, akú ryžu máte.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

S týmto pripravíte najlepšiu ryžu bez ohľadu na druh.

A tento postup skutočne zvládne aj začiatočník – ryža je sypká a nesmierne chutná.

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček ryže (basmati, parboiled, dlhozrnná)

2 hrnčeky vody (vývaru)

1 ks cibuľa

6 ks klinčekov

1 lyžička masla

voda na preplachovanie

soľ

 

 

Postup:

Ryžu nasypeme do hrnca.

 

 

Zalejeme studenou vodou.

Premiešame a necháme 1 hodinu namočenú.

Ryža bude po uplynutí tohoto času napučaná (budeme ju variť kratšiu dobu).

 

 

tento krok je dôležitý hlavne preto, že sa zbavíme škrobu (ryža sa nebude lepiť).

A možno sa budeme aj čudovať , keď sa na povrchu vody vyplavia nečistoty z balenia.

Naberačkou zoberieme z povrchu nečistoty.

 

 

Ryžu zlejeme, v sitku preplachujeme 1 minútu, až voda po prepláchnutí bude číra a nie zakalená.

Ryžu nasypeme do vhodnej nádoby.

Zalejeme 2 hrnčeky vody.

 

 

Osolíme, pridáme lyžičku masla a celú olúpanú cibuľu, do ktorej sme zapichali klinčeky.

Ak budeme variť ryžu na rizoto, zalejeme vývarom z kostí, ryžu môžeme tiež prifarbiť, keď do vody pridáme štipku karí alebo kurkumy.

 

 

Nádobu vložíme do vyhriatej rúry na 220 ° C.

Pečieme 15-20 minút až ryža absorbuje vodu a zmäkne.

Odstránime cibuľu s klinčekmi.

 

 

Uvarenú horúcu ryžu našuchoríme vidličkou, odparí sa para a ryža bude kyprá a sypká.

Môžeme podávať.

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay