plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako pripraviť dokonalú pečenú kačku v marináde: Dokonale chrumkavé a jemné mäsko!

Nie každá gazdiná sa odváži na slávnostný obed upiecť kačicu z obavy, že mäso bude tvrdé a kačica nebude chutná.

Vďaka tomuto receptu ju však dokáže pripraviť aj úplný začiatočník a mäsko bude voňavé, chutné a šťavnaté.

Určite si ho odložte, pretože vďaka nemu si určite vyslúžite pochvalu od všetkých zúčastnených.

 

 

Tajomstvo je ukryté v tejto skvelej marináde podľa receptu z portálu takprosto. 

Potrebujeme:

kačicu

4 – 5 kyslých jabĺk

115 g čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy

100 g sójovej omáčky

30 g strúhaného zázvoru

2 PL medu na marinádu

1 PL strúhanej pomarančovej kôry z bio pomaranča

2 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL čierneho mletého korenia

1 PL medu na plnenie

1/4 ČL škorice

pomaranče na ozdobu

Na omáčku:

 

 

10 – 12 PL výpeku

170 g čerstvej pomarančovej šťavy

dužinu z 1 pomaranča

1 – 2 ČL kukuričného škrobu

1 – 2 PL medu

1 PL citrónovej šťavy

50 ml vody

1 ČL škorice

Postup:

Ako prvé vyberte zvnútra kačice droby, dôkladne ju umyte, očistite od zvyškov peria a nezabudnite odrezať trtol.

 

 

V samostatnej miske si zmiešajte sójovú omáčku, pomarančový džús, zázvor, pomarančovú kôru a med.

Marinádu miešajte, kým sa med nerozpustí.

Kačicu polejte pripravenou marinádou, rozotrite, nádobu prikryte potravinárskou fóliou a dajte na 24 hodín do chladničky.

Nezabudnite mäso z času na čas otočiť, aby sa marinovalo rovnomerne.

 

 

Jablko si očistite, nakrájajte ho na kolieska a uložte na plech, ktorý ste si pokryli alobalom.

Cesnak zmiešajte s mletým čiernym korením a zmesou dôkladne potrite trup kačice, ktorý vyberte z marinády.

 

 

Zvyšné jablká nakrájajte na 4 časti, posypte škoricou, pridajte 1 lyžicu medu a dôkladne premiešajte.

Do kačice zatlačte jablká, otvor zafixujte špajdľami a navrchu prikryte alobalom. 

Kačicu vložte do predhriatej rúry pri teplote 180 °C na 1,5 hodiny. 

Po uplynutí tejto doby vyberte kačicu z rúry, odstráňte alobal a do samostatnej misky odoberte výpek.

Kačicu znovu zabaťe do alobalu a vložte do rúry na ďalších 30 minút. 

Kým sa kačica pečie, pripravte si omáčku. 

Výpek vylejte do hrnca, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu, škoricu, med, dobre premiešajte a zmes priveďte do varu. 

 

 

Kukuričný škrob si zmiešajte s vodou a primiešajte do omáčky.

Za stáleho miešania priveďte do varu a ak je omáčka príliš riedka, pridajte ešte trochu škrobu vymiešaného s vodou.

Do vriacej omáčky pridajte pomarančovú dužinu, znova priveďte do varu a odstavte z ohňa.

Omáčka by mala byť sladko kyslá – ak nie je dostatočne sladká, pridajte trochu medu a naopak ak je málo kyslá, pridajte citrónovú šťavu.

Kačku vyberte z rúry, odstráňte alobal, podlejte šťavou, pričom krídla, stehná a chvost obaľte alobalom, aby sa nespálili.

Pečte ďalších 20 minút dozlatista. 

 

 

Predtým, ako ju vyberiete z rúry, skontrolujte pomocou špáradla, či je mäso dostatočne prepečené a jemné.

Po vybratí ju zabaľte na 15 minút do alobalu a nechajte stáť. 

Hotovo.

Kačicu môžete servírovať na misu, kde ju môžete ešte ozdobiť kúskami pomaranča a nezabudnite na omáčku.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes