plny-hrniec_transparent_negativ.png

Poznáme recept na najlepšie KYSNUTÉ CESTO, z akého ste kedy piekli: K iným receptom sa už ZARUČENE nevrátite – univerzálny recept!

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

 

 

Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.

Čo je základom najlepšieho kysnutého cesta?

Múka:

 

 

Najlepšia je hladká múka s vysokým obsahom lepku.

Leptok dodáva cestu pevnosť a elasticitu, vďaka čomu je cesto ľahšie spracovateľné a kysnuté cesto po upečení kypré a nadýchané.

Mlieko:

Mlieko aktivuje kvasinky a umožňuje im začať s kvasným procesom.

Teplota mlieka je dôležitá: príliš horúce mlieko kvasinky zničí, príliš studené mlieko spomalí kvasný proces.

Ideálna teplota  je okolo 37 °C.

Kvasnice:

 

 

Kvasnice sú kľúčovou ingredienciou kysnutého cesta. Rozkladajú cukry v múke na oxid uhličitý a alkohol, čím cesto kysne a nadobúda charakteristickú chuť a arómu.

Existujú rôzne druhy kvasníc, napríklad sušené droždie, čerstvé droždie a kváskový štartér.

Soľ:

Soľ dodáva cestu chuť a zároveň posilňuje lepok.

Cukor:

Cukor podporuje kvasný proces a dodáva cestu jemnú sladkastú chuť.

Tuk:

Tuk (maslo, olej) dodáva cestu jemnosť a vláčnosť.

Na dokonalé kysnuté cesto potrebujeme:

 

 

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok dušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Postup:

 

 

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások.

Urobíme ho z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.

Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.

 

 

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.

Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

 

 

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.

Ja z neho robím prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes