Kuchársky TRIK, ako urobiť dokonalé fašírky: Zabudnite na strúhanku a pridajte TÚTO nezvyčajnú prísadu – rozdiel je ohromný!

Chutné a šťavnaté fašírky? Nič jednoduchšie. Ak si ich v blízkej dobe plánujete pripraviť na večeru, máme pre vás niekoľko tipov priamo od šéfkuchára.

 

Fašírky sú jednou z najobľúbenejších večerí. Robíme ich v tradičnej verzii – so zemiakmi a cviklou, ale aj plníme alebo podávame s omáčkou.

Bez ohľadu na to, ktoré fašírky máte najradšej, tu sú rady, aby boli ešte chutnejšie.

Fašírky – základný recept

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Ingrediencie:

500 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie a bravčové), najlepšie mleté

3 plátky vianočky (áno, klasickej sladkej vianočky)

1 vajce

pohár mlieka

1 cibuľa

3 lyžice strúhanky

1 lyžica pšeničnej múky  na posypanie

1 čajová lyžička majoránu

1 čajová lyžička tymiánu

soľ a korenie podľa chuti

olej na vyprážanie

Postup:

Cibuľu nakrájame na malé kocky.

Vložte mäso a cibuľu do misy.

 

 

Namočte vianočku (môže byť aj staršia) do mlieka.

Po pár minútach ju vyžmýkame z prebytočnej tekutiny a pridáme k mäsu.

Vďaka takémuto prídavku – namiesto často pridávanej strúhanky – bude hmota vláčnejšia, lahodnejšia a vyprážané fašírky – kypré a šťavnaté.

 

 

K mäsu pridáme vajíčko, posypeme majoránom a tymianom, korením a soľou a následne hmotu prehnetieme, aby sa dobre prevzdušnila.

Skvelá bude aj na jemnosť fašírok.

Z masy formujeme fašírky.

Každú obalíme v múke zmiešanej so strúhankou a dáme na panvicu s rozpáleným tukom.

Najlepšie je opražiť fašírky z oboch strán, potom panvicu prikryť, znížiť oheň a chvíľu opekať – vo vnútri budú mäkké a vláčne.

Ďalšie triky od vás

 

Používajte iba mäso, ktoré si sami nameliete. Ideálne je skombinovať tieto typy: bravčové, hovädzie, morčacie, jahňacie.

Na extra šťavnatosť stačí do mäsa primiešať nastrúhaný surový zemiak, alebo uvarenú roztlačenú mrkvu.

Aby mäso získalo šťavnatosť a miernu pikantnosť, pridajte doň najemno nakrájanú cibuľu. Je dobré ju predtým trochu osmažiť.

Skúsené gazdinky pridávajú do mäsa tesne pred smažením trochu drveného ľadu, ktorý s mäsom premiešajú a následne mäso smažia na panvici. Výhodou je, že mäso pri smažení nestratí šťavnatosť.

Pre šťavnatosť je dobré do mäsa pridať trochu masla.

 

 

Smažte mäso na rastlinnom oleji alebo rozpustenom masle. Vďaka tomu na mäsa vznikne krusta, ktorá udrží šťavnatosť mäsa. Mäso príliš často neotáčajte.

Prípadne môžete vyskúšať pred smažením namočiť mäso do rozšľahaného bielka. Výsledkom taktiež bude skvelá krusta, vďaka ktorej bude mäso chrumkavé a šťavnaté.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár