Babičkin perfektný trik: Takto jednoducho premeníte obyčajné mlieko na cmar, len za 5 minút!

Cmar v našej rodine používame ako prísadu do cesta a vždy musí byť v chladničke. Tiež je výborný aj len tak – na vytrávenie nič lepšie nepoznám. Babička ma naučila, ako ho vyrobiť z obyčajného mlieka – za 5 minút.

Potrebujeme (miera na 1 pohár):

1 šálku mlieka plnotučného

1 lyžicu citrónovej šťavy alebo obyčajného bieleho octu

Varešku na miešanie

Postup:

Do šálky mlieka jednoducho vmiešame 1 lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Necháme stáť 5-10 minút pri izbovej teplote. Uvidíte, že mlieko mierne zhustne a budú v ňom malé hrudky – nebude mať síce takú hustotu ako domáci cmar, ale aj tak je na nerozoznanie, čo sa týka chuti. Keď si teda všimnete hrudky, cmar je hotový – je to veľmi rýchly proces.

Náhradu cmaru používame do receptov, ako pravý cmar.

Ďalšie triky, ako rýchlo vyrobiť cmar:

Zmiešajte prírodný jogurt s vodou, na ¾ šálky jogurtu ¼ šálky vody a rozmiešame. Rovnako sa dá pracovať aj s kyslou smotanou – rozmiešme s vodou v rovnakom pomere.

Bez kysnutia, bez čakania: Mäkučké pagáče z cmaru, hotové za 30 minút!

Z cmaru si môžete pripraviť napríklad výborné domáce pagáčiky. Recept nájdete TU.

Dnes najobľúbenejšie