Správne používanie alobalu pri pečení mäsa, aj iných pokrmov hrá dôležitú úlohu: Pre dosiahnutie skvelého výsledku ho používajte VŽDY TAKTO!

Alobal je skvelou pomôckou v kuchyni a vďaka týmto radám z portálu vazhnoznat bude vaše pečené, či grilované jedlo chutiť ešte lepšie!

Navyše vám môže ušetriť prácu pri umývaní riadu a zvládne aj ďalšie úkony, o ktorých ste možno nevedeli!

Pre začiatok je dôležitý správny výber alobalu.

Pre akékoľvek využitie je najlepší hrubší alobal, pretože sa nemusíte báť, že sa bude trhať a rolka sa nebude dať rolovať.

Chrumkavá kôrka

Ak máte radi do zlatista opečenú chrumkavú kôrku, potom použite pri pečení mäsa alobal nasledovným spôsobom.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Počas prvej etapy pečenia prikryte mäso alobalom, avšak nezabudnite ho pred koncom odstrániť aby sa kôrka pekne upiekla.

Ideálne je odstrániť alobal asi 5 – 10 minút pred dopečením. 

Matná a lesklá strana

Určite ste si všimli, že alobal má jednu lesklú a druhú matnú stranu.

Kvalita pečenia a výsledná chuť závisí aj od toho, z ktorej strany alobal na plech položíte.

Lesklá strana lepšie odráža teplo a menej sa lepí na jedlo, matná naopak teplo prepúšťa.

Preto sa vždy uistite, že vonkajšia strana je vždy matná a lesklá časť smeruje dnu smerom k jedlu. 

Mäso sa nevysuší

Klasický, tenký alobal má spravidla dve strany matnú a lesklú.

Matná strana teplo prepúšťa a lesklá ho naopak odráža. Ak teda pečiete mäso a pekáč zabalíte tak, že lesklá strana je na vrchu, jedlo budete musieť piecť omnoho dlhšie. Pri pečení by teda mala byť na vrchu vždy matná strana alobalu, tá teplo prepúšťa a jedlo sa upečie skôr bez toho, aby sa vysušilo.

Lesklá strana by mala byť navrchu vždy vtedy, ak potrebujete uchovať jedlo dlhšie teplé.

Rovnako to platí aj v prípade, ak potrebujete jedlo ochrániť pred teplotou (napríklad jedlo vybraté z chladničky sa vám vydrží omnoho dlhšie a nepokazí sa). Lesklá strana by teda mala smerovať von vždy vtedy, keď nejde o pečenie.

Rozsah teplôt počas pečenia

Ak na pečenie použijete rúru namiesto otvoreného ohňa, teplotný režim sa bude líšiť.

Mäso by sa malo piecť pri teplote 170 °C, avšak hydina pri 160 °C a ryby len na 145 °C. 

Ak sa mäso chystáte piecť na otvorenom ohni, položte jedlo na mriežku až keď uhlíky trochu vychladnú.

Je dôležité, aby sa jedlo pieklo pomaly dymom a nie plameňom. 

Ako vidíte, tieto jednoduché rady si ľahko zapamätáte a nie je to žiadna veda. 

Ak však budete alobal pri pečení používať správne, vaše jedlo bude chutiť oveľa lepšie!

Ďalšie triky s alobalom, ktoré vám uľahčia prácu v domácnosti

1. Ak sa vám nechce po varení pravidelne umývať sporák, urobte to takto.

Zakryte plochu sporáka s horákmi alobalom a tento trik vám pomôže vyhnúť sa únavnému čisteniu.

Mastnota, aj nečistoty ostanú na fólii.

2. Banány udržíte dlhšie čerstvé, keď banánové stonky zabalíte do alobalu a ovocie dáte do chladničky.

3. Potrebujete menší plech ako máte?

Aj v tomto prípade vám pomôže alobal.

Za účelom zmenšenia rozmeru plechu niekoľkokrát preložte alobal do pásu požadovanej šírky a na plechu ním vytvorte nový okraj.

Môžete si prispôsobiť aj veľkosť a tvar. 

4. Alobal vám poslúži aj ako brúsič nožov, či nožníc. 

5. Keď koláče, pizza alebo chlieb stvrdnú, nakvapkajte na ich povrch niekoľko kvapiek vody, plech prikryte alobalom a vložte do rúry.

Budú znovu ako čerstvé.

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Témy:


Pridajte svoj komentár