Správne používanie alobalu pri pečení mäsa, aj iných pokrmov hrá dôležitú úlohu: Pre dosiahnutie skvelého výsledku ho používajte VŽDY TAKTO!

Alobal je skvelou pomôckou v kuchyni a vďaka týmto radám z portálu vazhnoznat bude vaše pečené, či grilované jedlo chutiť ešte lepšie!

Navyše vám môže ušetriť prácu pri umývaní riadu a zvládne aj ďalšie úkony, o ktorých ste možno nevedeli!

 

 

Pre začiatok je dôležitý správny výber alobalu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pre akékoľvek využitie je najlepší hrubší alobal, pretože sa nemusíte báť, že sa bude trhať a rolka sa nebude dať rolovať.

Chrumkavá kôrka

Ak máte radi do zlatista opečenú chrumkavú kôrku, potom použite pri pečení mäsa alobal nasledovným spôsobom.

Počas prvej etapy pečenia prikryte mäso alobalom, avšak nezabudnite ho pred koncom odstrániť aby sa kôrka pekne upiekla.

Ideálne je odstrániť alobal asi 5 – 10 minút pred dopečením. 

 

 

Matná a lesklá strana

Určite ste si všimli, že alobal má jednu lesklú a druhú matnú stranu.

Kvalita pečenia a výsledná chuť závisí aj od toho, z ktorej strany alobal na plech položíte.

Lesklá strana lepšie odráža teplo a menej sa lepí na jedlo, matná naopak teplo prepúšťa.

Preto sa vždy uistite, že vonkajšia strana je vždy matná a lesklá časť smeruje dnu smerom k jedlu. 

Mäso sa nevysuší

 

 

Klasický, tenký alobal má spravidla dve strany matnú a lesklú.

Matná strana teplo prepúšťa a lesklá ho naopak odráža.

Ak teda pečiete mäso a pekáč zabalíte tak, že lesklá strana je na vrchu, jedlo budete musieť piecť omnoho dlhšie.

Pri pečení by teda mala byť na vrchu vždy matná strana alobalu, tá teplo prepúšťa a jedlo sa upečie skôr bez toho, aby sa vysušilo.

Lesklá strana by mala byť navrchu vždy vtedy, ak potrebujete uchovať jedlo dlhšie teplé.

Rovnako to platí aj v prípade, ak potrebujete jedlo ochrániť pred teplotou (napríklad jedlo vybraté z chladničky sa vám vydrží omnoho dlhšie a nepokazí sa).

Lesklá strana by teda mala smerovať von vždy vtedy, keď nejde o pečenie.

 

Rozsah teplôt počas pečenia

Ak na pečenie použijete rúru namiesto otvoreného ohňa, teplotný režim sa bude líšiť.

Mäso by sa malo piecť pri teplote 170 °C, avšak hydina pri 160 °C a ryby len na 145 °C. 

 

 

Ak sa mäso chystáte piecť na otvorenom ohni, položte jedlo na mriežku až keď uhlíky trochu vychladnú.

Je dôležité, aby sa jedlo pieklo pomaly dymom a nie plameňom. 

 

 

Ako vidíte, tieto jednoduché rady si ľahko zapamätáte a nie je to žiadna veda. 

Ak však budete alobal pri pečení používať správne, vaše jedlo bude chutiť oveľa lepšie!

 

 

Ďalšie triky s alobalom, ktoré vám uľahčia prácu v domácnosti

1. Ak sa vám nechce po varení pravidelne umývať sporák, urobte to takto.

Zakryte plochu sporáka s horákmi alobalom a tento trik vám pomôže vyhnúť sa únavnému čisteniu.

Mastnota, aj nečistoty ostanú na fólii.

2. Banány udržíte dlhšie čerstvé, keď banánové stonky zabalíte do alobalu a ovocie dáte do chladničky.

 

 

3. Potrebujete menší plech ako máte?

Aj v tomto prípade vám pomôže alobal.

Za účelom zmenšenia rozmeru plechu niekoľkokrát preložte alobal do pásu požadovanej šírky a na plechu ním vytvorte nový okraj.

Môžete si prispôsobiť aj veľkosť a tvar. 

4. Alobal vám poslúži aj ako brúsič nožov, či nožníc. 

 

 

5. Keď koláče, pizza alebo chlieb stvrdnú, nakvapkajte na ich povrch niekoľko kvapiek vody, plech prikryte alobalom a vložte do rúry.

Budú znovu ako čerstvé.

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels