plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako pena nadýchaný mramorový koláčik: Dlho vláčny, šťavnatý a na druhý deň je ešte lepší!

Svieži, vláčny a vynikajúci koláčik. Určite si ho zamilujete aj vy!

Potrebujeme:

3 veľké vajíčka (alebo 4 menšie),

400 g polohrubej výberovej múky,

220 g práškového cukru,

1 vanilkový cukor,

2,5 dl mlieka,

2,5 dl oleja,

1 dl citrónovej šťavy,

2 zarovnané lyžičky postrúhanej citrónovej kôry,

½ prášku do pečiva,

1 zarovnaná lyžička sódy bikarbóny,

2 zarovnané polievkové lyžice kakaa

Postup:

Vajíčka poriadne vyšľaháme (asi 2 min.) s 2 lyžicami cukru, postupne pridáme zvyšok cukru a šľaháme do hustej bielej peny (asi 3-4 min.) pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, premiešame najemno nastrúhanú citrónovú kôru, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Polovicu cesta vylejeme na menší, maslom vymastený a pomúčený plech (ja mám o vn. rozmeroch 28×37 cm) – plech si nachystáme vopred, pretože citrónová šťava začne okamžite reagovať s kypriacimi prísadami. Do polovice cesta zamiešame kakao (lyžice s kakaom zarovnať príborovým nožom) lyžicou vrstvíme na svetlé a vidličkou opatrne premiešame. Keď sa robia bublinky, tak rýchlo šup-šup do rúry. Pečieme pri teplote 160°-170° C cca 15-20min (otestujte špajdlou). Ešte horúci hustejšie posypeme práškovým cukrom a necháme úplne vychladnúť. Zvykne do druhého dňa zvlhnúť vrch, koláč je viac šťavnatý, ale ak to nemáte radi, tak si ho treba posypať len jemne, keď už je vychladnutý a na druhý deň, ak treba, znova poprášiť. Alebo si vyskúšať na malom kúsku, čo by vám viac vyhovovalo.

Ak sa vám zdá cesto redšie nevadí to, koláčik bude šťavnatejší.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Mirka J.

Najlepšie recepty na dnes