Škrupina zlezie z varených vajec sama: Najlepší spôsob, ako pripraviť vajcia natvrdo!

Viete správne variť vajíčka?

Často sa stáva, že škrupinka nejde dobre oddeliť od vajíčka, čo sťažuje ich šúpanie.

Okrem toho sa často pri varení vajec stáva, že vajcia prasknú. 

 

 

Nechajte si poradiť a postupujte podľa tohto odporúčania z YouTube kanála 美食彩味 VS 明玥美食 Magic Food. 

Vďaka tejto metóde uvaríte vajcia natvrdo tak, že škrupina zlezie skoro sama. 

Navyše budú držať tvar a budú chutiť skvele.

Postup:

 

 

Pripravte si vajíčka, ktoré budete variť.

Vložte ich do misky a posypte sódou bikarbónou.

Potom ich posypte ešte soľou

Následne vajcia zalejte vodou, premiešajte, aby sa soľ a sóda bikarbóna rozpustili. 

 

 

Následne nechajte vajíčka stáť v tomto roztoku asi 5 minút. 

Potom vajíčka umyte pomocou papierovej utierky.

Prečo používať soľný roztok so sódou bikarbónou na umývanie vajec?

Soľ má totiž sterilizačný účinok a dokáže účinne zabiť baktérie na povrchu vajíčka. 

 

 

Sóda bikarbóna zase zmäkčuje nečistoty.

Možno si niektorí myslia, že takéto čistenie je zbytočné.

Pravdepodobne neviete, že vo vaječnej škrupine je veľa malých dierok a v tých sa držia baktérie.

Vodu vymeníme a opláchneme ich dočista. 

Teraz do vody pridáme trochu octu.

 

 

Vajcia pripravené týmto spôsobom sa ľahko šúpu a zachovajú si živiny.

Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme lyžičku soli a zapneme sporák. 

Vajcia nevkladáme do studenej vody, ani do vriacej vody, ale keď sa začnú tvoriť bublinky. 

Vo všeobecnosti vaječný žĺtok začne tuhnúť po 6 minútach. 

 

 

Odporúča sa, aby ste vajcia varili dlhšie ako 8 minút. 

Po uvarení vajcia vložíme do studenej vody a môžeme pridať aj pár kociek ľadu. 

To pomôže, aby sa škrupinka lepšie oddelila od uvareného bielka. 

Lúpanie vajec bez námahy

Vďaka tejto metóde sa nemusíte uvarených vajíčok ani dotknúť a škrupinka sama zlezie.

 

 

Pred varením vajíčko jemne naťuknite v spodnej širokej časti.  

Dávajte však pozor, aby ste škrupinu nerozbili úplne.

Potom vložte vajce do hrnca s vodou a uvarte, ako obvykle. 

Keď začne voda vrieť, môžete si všimnúť, že prasklina na škrupine sa zväčšuje. 

Medzitým si zoberte malú misku s tesným vekom a naplňte ju asi do polovice vodou. 

Vložte vajíčka, uzavrite vekom a silno potraste do strán.

Keď misku otvoríte, budete  nadšení.

 

 

Vajíčko sa ošúpalo bez toho, aby ste sa ho priamo dotkli a ostáva vcelku.

Na vajíčku neostal absolútne žiaden kúsok škrupiny.

Skladovanie vajec

Vajcia sa skladujú na suchom a chladnom mieste, špičkou nadol.

 

 

Ak chcete pripraviť vajcia natvrdo, vyberte ich z chladničky a pred použitím ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Čerstvé vajcia sa ťažko lúpu, preto je lepšie ich pred použitím nechať postáť vonku. 

Oplatí sa kupovať vajíčka s tmavou škrupinou, pretože tie svetlé sa tiež ťažko šúpu.

Test čerstvosti vajec

 

 

Čerstvosť vajec je možné skontrolovať pomocou vodného testu.

Naplňte misku vodou a pridajte vajíčko.

Ak klesne na dno, môžeme si byť istí, že je čerstvé.

Ak vajce pláva uprostred nádoby, nie je už úplne čerstvé, ale je jedlé.

 

 

Vajíčko, ktoré vypláva na povrch vody, však nevarte, pretože sa už pokazilo.

Doba varenia

Doba varenia vajíčka sa líši v závislosti od konzistencie konečného výsledku.

3-minútové vajcia

Vajíčko uvarené namäkko, z ktorého sa zvyčajne odstráni vrchná časť, sa vloží do držiaka na vajíčka a konzumuje sa lyžičkou.

V tomto stave nie je bielok ešte úplne uvarený a žĺtok je hustý a tekutý.

5-minútové vajcia

 

 

Je to také vajíčko uvarené namäkko, ktorého bielok je už oveľa tuhší, ale žĺtok je tekutý a mäkký.

6 a ½ minútové vajcia

Hovorí sa im aj dokonalé vajíčka, pretože v tomto stave sa dajú ľahko ošúpať, bielok je úplne uvarený, ale žĺtok je stále mäkký a má jemne krémovú textúru.

10-minútové vajcia

Varené vajce, ktorého bielok aj žĺtok sú úplne uvarené.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie