Jednoduchý návod ako ostrihať ovocné stromy: Keď to urobíte, porastú ako divé

Jar je za rohom. Čas, kedy ľudia vychádzajú do záhrad. No okrem prác okolo domu je jar aj časom, kedy sa orezávajú stromy.

Na to, aby stromy prekypovali vitalitou a životom je potrebné ich každoročné strihanie. Skúsení záhradkári už vedia, ktoré stromy môžu strihať a akým spôsobom. No my vám ponúkame tri jednoduché kroky, ktorými si môžete stromčeky ostrihať aj sami.

V našich podmienkach predovšetkým pestujeme malvice (jablko, hruška) a kôstkovice (slivka, čerešňa), no tento postup platí pre obe skupiny.

Ovocné stromy je potrebné vyčistiť

Na úvod je dôležité odstrániť odumreté, choré a poškodené konáre. Potom odstráňte konáre, ktoré rastú vertikálne a výhonky, ktoré sa zdržiavajú na kmeni stromu. Tieto konáre treba odstrániť, čo najbližšie k miestu, kde vyrastajú, tak aby ste nenechali žiadne malé výrastky.

Ovocné stromy treba presvetliť

Keď ste už všetky konáre odstránili, trochu odstúpte a pozrite sa ako celý strom vyzerá. Ide o to, aby boli konáre rovnomerné zastrihané a aby tak tvorili lámavú korunu smerom do centra. Konáre, ktoré vyzerajú zdravšie nestrihajte. Ak si nieste istí, ktorý konár odstrániť, inšpirujte sa pomôckou, v rámci ktorej prirovnáte konáre k uhlom na hodinových ručičkách. O druhej a o desiatej hodine predstavujú ideálne uhly konárov. Konáre, ktoré majú tupší uhol sa môžu pod váhou úrody zlomiť. S presvetľovaním neprestávajte až do okamihu, kedy medzi konármi neostane prázdny priestor aspoň 13 – 30 centimetrov.

Ovocné stromy skráťte

Posledný krok je zo všetkých najjednoduchší. Najvzdialenejšie konáre skracujte preto, aby rástli viac do hrúbky. Tým sa vyhnete dlhým konárom, ktoré sú náchylné na odlomenie. Skracujte už aj jednoročné výhonky, pričom odstráňte 20 až 30 percent z ich dĺžky. Pri tomto kroku je však potrebné strihať tesne nad pukom, ktorý smeruje tam, kde chcete, aby konár rástol.

Ako si najlepšie načasovať rez ovocných stromov?

Pri jadrovinách (jablká, hrušky) rozlišujeme predjarný a letný rez. Predjarný rez sa vykonáva v období, keď už nehrozia silné mrazy. Letný rez sa môže robiť od júna do augusta. Jún je totiž mesiac, kedy letorasty ešte nie sú zdrevnatené a tak sa konáre dajú odtrhnúť aj rukou, čo vám môže značne zjednodušiť celú prácu.

Pri kôskovinách (čerešne, slivky) sa rez realizuje až po zbere úrody. Výnimku tvoria len slivky, ktoré sú neskoro dozrievajúcie, tie by sa mali strihať ešte pred zberom úrody.

zdroj: Chovateľ a Hospodár

Dnes najobľúbenejšie