Ako od babičky: Pripravte si domáci pečený čaj!

Vyskúšali ste už pečený čaj? Ak nie, rozhodne si ho na túto zimu pripravte. Chutí úžasne a jeho chuť je neopísateľná.

Vyskúšali ste už pečený čaj? U nás doma ho vždy pripravovala babička a jej recept pripravujeme dodnes. Vyskúšajte ho aj vy, pripravíte ho jednoducho, môžete experimentovať s prísadami a druhmi ovocia. Počas zimných večerov vás bude príjemne hriať.

Na prípravu pečeného čaju sú vhodné kyselkavejšie druhy ovocia – môžete použiť však akýkoľvek druh ovocia okrem banánu alebo manga. Vynikajúce sú napríklad čučoriedky, brusnice, ríbezle alebo iné druhy drobného ovocia. Môžete však použiť aj hrušky, jablká či lesné ovocie. Ovocie je vhodné mrazené aj čerstvé.

Potrebujeme:

1 kg ovocia podľa chute (bobule, pomaranč, slivky,hrušky, mandarinky, maliny…)

1,1 kg kryštálového cukru

1 citrón

1 lyžičku mletej škorice

...

3 klinčeky namleté

Voliteľné:

200 ml rumu alebo brandy

Postup:

Ovocie (aj citrón) umyjeme a nakrájame na kúsky (nie je potrebné jablká šúpať). Nakrájané ovocie zmiešame s cukrom a rumom, pridáme škoricu, klinčeky a premiešame.

Celú zmes preložíme do hlbšieho pekáča a vložíme do vyhriatej rúry, kde pri teplote 220 stupňov pečieme 40-45 minút. Je potrebné aby ovocie pustilo šťavu. Ovocie je preto počas pečenia sledovať a sem-tam aj premiešať.

Keď je ovocie upečené, spolu so šťavou ho ešte horúce navrstvíme do sterilizovaných pohárov, pevne zavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút. Necháme vychladnúť a používame na prípravu voňavého domáceho čaju. Čaj pripravujeme z 1-2 lyžičiek pečeného čaju a horúcej vody. Necháme niekoľko minút lúhovať a môžeme si pochutnávať.