Najrýchlejší spôsob, ako nabrúsiť čepeľ noža: Budú ostré, ako nikdy predtým!

Častým používaním sa nože postupne otupia a treba ich pravidelne brúsiť.

 

 

Ak však nemáte špeciálnu brúsku na nože, ani ju nekupujte.

Poradíme vám jednoduchý spôsob, vďaka ktorému nabrúsite nože raz dva aj bez nej.

 

 

Postupujte podľa tohto návodu z YouTube kanála TREND.

Stalo sa vám niekedy, že ste chceli nakrájať napríklad paradajku a namiesto krásnych rezov sa vám do nej nôž len otláčal a nekrájal?

Nakrájať chlieb či mäso tupým nožom je takmer nemožné.

 

 

Ak doma nemáte brúsku na nože, nič sa nedeje a nože nabrúsite aj týmto jednoduchým spôsobom.

Brúsenie pomocou klasickej šálky na čaj

Možno sa vám to zdá čudné, ale nôž môžete skutočne núdzovo nabrúsiť pomocou šálky na čaj. 

 

 

Stačí, ak ju otočíte hore dnom a čepeľ noža triete z jednej aj z druhej strany o hranu dna. 

Opakujte asi 25-krát na každú stranu a potom nôž vyskúšajte na spomínanej paradajke.

 

 

Budete milo prekvapení.

Presný postup nájdete na konci článku v priloženom videu na konci článku.

2 spôsoby ako nabrúsiť tupé strúhadlo na syr

Ak máte pocit, že vaše strúhadlo už nestrúha tak, ako predtým, nie je nutné ho vymeniť.

Aj staré strúhadlo môže znovu strúhať ako nové.

Stačí ho len nabrúsiť.

Vďaka týmto radám to bude veľmi jednoduché a rýchle riešenie!

Vyhnite čepele pomocou noža, alebo pomocou čajovej lyžičky smerom von. Tento krok pomôže k tomu, že čepele budú znova dobre strúhať.

Nabrúste ho pomocou alobalovej guľôčky

 

 

Jednoducho si zoberte väčší kus alobalu, urobte z neho guľu a trite ju o čepele akoby ste ju chceli nastrúhať.

Ako správne brúsiť nože na brúske

Nože môžete brúsiť aj pomocou ručnej, či elektrickej brúsky na nože.

Ak ju máte doma, je to veľmi jednoduché a nepotrebujete poznať ani správny uhol, keďže väčšina brúsok má už správny uhol prednastavený.

 

 

Stačí teda len niekoľkokrát opakovane pretiahnuť čepeľ noža cez zárez na brúske.

Netreba na to ísť silou a tlačiť, stačí vyvinúť len ľahký tlak a ťahať smerom k sebe. 

 

 

Brúsenie nožov pomocou ocieľky

Na ocieľke môžete vykonať jemné brúsenie, aj hrubšie ostrenie. 

Ocieľku si pridržte ľavou rukou a oprite ju na pevnom povrchu o hrot. 

Zadný koniec noža priložte na ocieľku a ťahajte ju súčasne k sebe, aj nadol tak, aby vrchol noža vždy skončil v dolnej časti ocieľky.

Nôž by mal pri ostrení zvierať 20 stupňový uhol s ocieľkou, avšak pri niektorých typoch noža môže byť uhol aj 15 – 25 stupňov, pričom napríklad ázijské nože treba brúsiť pri 10 stupňovom uhle.

Ten istý postup zopakujte následne aj pre druhú stranu noža.

Nakoniec je potrebné čepeľ utrieť suchou handričkou. 

Po ostrení si dávajte pozor, aby ste sa pri krájaní neporanili, keďže nože budú naozaj ostré.

Zaujímavosť na záver

 

 

Viete, ktorá potravina pri krájaní nože najviac otupí?

Ak ste tipovali cibuľu, tipovali ste správne.

Tupé nože čím skôr nabrúste a uľahčí vám to prácu v kuchyni.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie