Zakalený vývar je minulosťou: Vďaka tomuto bude vývar vždy chutný a číry!

Vývar zláka nejedného milovníka tradičných chutí a na nedeľnom stole nesmie chýbať. 

Dobre pripravený vývar má byť číry, má intenzívnu zlatistú farbu a jeho vôňa sa šíri po celej domácnosti.

Ak sa vám však stalo, že sa vám vývar zakalil, nezúfajte.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

S týmito radami z portálu smakosze sa vám vývar určite podarí na jednotku s hviezdičkou.

Toto je pár pravidiel, ktoré treba dodržať.

Jedným z nich je aj to, že vodu necháme zovrieť spolu s mäsom. 

Vývar bude výnimočne chutný, ak zvolíme správne prísady – môžete prisypať aj trochu kurkumy, ktorá dodá vývaru krásnu zlatistú chuť a navyše je nabitá prospešnými látkami.

Ako dosiahnuť číry vývar?

 

 

Studená voda

Základným pravidlom je to, že treba použiť studenú vodu. 

Veľa ľudí robí tú chybu, že vývar varia tak, že mäso vložia do vriacej vody. 

 

 

Týmto spôsobom sa nielen že uzavrie chuť vo vnútri mäsa, ale bielkoviny sa vyzrážajú na hladine vývaru a zakalia ho.

Penu z vývaru je potrebné priebežne odstraňovať lyžicou avšak pozor, vývar počas varenia nemiešajte!

Nie je nič horšie, ako vývar plný nedefinovaných kúskov bez chuti.

Mäso na vývar pridávajte ešte zmrazené

 

 

Pridaním mrazeného mäsa eliminujete tvorbu peny a vďaka tomu bude vývar číry.

Vývar treba variť na miernom ohni pomaly a dlho, aj niekoľko hodín.

Chuť a výživné látky zo všetkých zložiek sa takto uvoľňujú postupne a dodajú vývaru lepšiu chuť. 

Zároveň voda nebude vrieť, takže sa zabráni vzniku kalu.

Dôležitá úloha cibule

 

 

Umytú cibuľu sa oplatí pridať do vývaru aj so šupkou, pretože takisto dodá vývaru peknú farbu.

Cibuľa by vo vývare rozhodne nemala chýbať aj pre jej chuťový prínos.

Vyšľahaný vaječný bielok – tajomstvo krásne číreho vývaru mojej mamy

 

 

Ak však napriek vášmu úsiliu nieje vývar stále krásne číry, použite trik s bielkom.

Vyberte z vývaru všetky suroviny.

Pridajte vyšľahaný vaječný bielok, ktorý sa postará o vyčistenie vývaru.

Vývar by ste mali variť a zahrievať, kým bielok nestuhne, občas premiešajte.

Sporák vypnite.

Po niekoľkých minútach vývar preceďte cez husté sitko.

 

 

Ligurček pre ešte lepšiu chuť

Zázračné korenie našich babičiek – Ligurček  dodáva vývaru nezameniteľnú chuť, staré mamy ho dávali do každej polievky a zvlášť do vývarov.

Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou.

 

 

Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny.

Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť.

Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu.

Zemiaky

 

 

Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývar nielen slanosti ale aj odstránia kal. 

Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

Rada starej mamy:

Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky.

Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. Existuje aj jednoduchšia rada – dáme do nej celý ošúpaný zemiak.“

Zelenina v polievkeparadajka alebo paradajkové šupky sa pridávame do vývaru hneď na začiatku, aby sme zabezpečili čírosť polievky.

Krajšiu farbu polievky docielime tak, že dáme vývar variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu.

 

 

Rovnako dobre vývar zafarbí aj neošúpaná cibuľa, ktorú prekrojíme a rezné plochy iba nasucho opečieme na panvici.

Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej nasypeme soľ až krátko pred dokončením.

Počas varenia sa totiž soľ vyparuje a to nás núti stále pridávať ďalšiu a ďalšiu soľ počas varenia.

Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi.

Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť.

Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme.

Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko.

Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývaru nielen slanosti ale dokážu ho aj vyčistiť, aby bol krásny číry. 

Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

A nezabudnite! Vňate z ošúpanej koreňovej zeleniny NIKDY nevyhadzujte.

Tesne pred koncom ich zviažte niťou a dajte do hrnca. Potom ich po uvarení jednoducho vyberiete a dáte do bioodpadu.

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay