Egreše sú ideálne na výrobu domácich zavárnín.
Tieto malé guľôčky, plné chuti a kombinácie sladkosti s kyslosťou, sú skvelým doplnkom k mnohým dezertom.
Vzhľadom na to, že egreše sú nenáročné na pestovanie, môžete si ľahko vypestovať vlastné ovocie a dosiahnuť bohatú úrodu.
Ako uvádza portál kobieta.gazeta, egreše sú mimoriadne nenáročné na pestovanie a úspešne ich zvládne pestovať aj záhradkár začiatočník.
Správna starostlivosť o kríky zabezpečí, že každoročne prinesú bohatú úrodu.
Dobre upravený, vyzretý egrešový krík môže priniesť až 5 kg plodov ročne.
Aby ste sa mohli tešiť z takejto úrody, musia byť splnené viaceré podmienky starostlivosti.
Najdôležitejšia je poloha, kde budú kríky rásť.
Egrešom sa nebude dariť v tieni, preto si vždy vyberajte slnečné miesto chránené pred vetrom.
Pôda by mala byť úrodná a dobre odvodnená.
Pred vysadením kríkov pôdu dobre prekyprite a zmiešajte s čerstvým kompostom.
Ak plánujete vysadiť viac rastlín, ponechajte medzi nimi aspoň 1,5 metra priestoru.
Egreše vyžadujú pravidelnú zálievku.
Pôda by mala byť mierne vlhká, ale vyhnite sa stojatej vode okolo kríkov.
Mulčovanie kôrou, slamou alebo kompostom je veľmi prospešné.
Jarný rez kríkov je dôležitý v starostlivosti o egreše.
Pred vegetačným obdobím odstráňte všetky odumreté a choré konáre a skráťte hlavné výhonky o tretinu ich dĺžky.
Egreše vysádzajte do zeme buď na jar v marci alebo na jeseň na prelome októbra a novembra.
Týmto spôsobom sa stihnú dobre zakoreniť pred náročnými poveternostnými podmienkami.
Egreše často napádajú húsenice, ktoré sa živia listami a plodmi.
Títo škodcovia môžu byť vážnou hrozbou pre zdravie rastliny a budúcu úrodu.
Aby ste sa ich zbavili, môžete použiť domáci sprej.
Stačí tri chilli papričky nakrájať na malé kúsky a rozmiešať v litri vody.
Zmes nechajte 24 hodín stáť, potom ju preceďte a nalejte do rozprašovača.
Raz týždenne postriekajte listy a vetvičky egreše.
Keď sa húsenice začnú z kríkov vytrácať, znížte frekvenciu postrekovania na dvakrát mesačne.
S týmito jednoduchými tipmi a správnou starostlivosťou budete môcť každý rok zberať bohatú úrodu egrešov a vychutnávať si ich skvelú chuť.
Veľa šťastia!