Obrali sme zelené a teraz máme krásne červené: Takto sme mali získali aj v októbri úrodu dozretých a sladučkých rajčín!

Obrali sme už všetky plody, nezrelé aj tie polodozreté. Dokážu dozrieť aj keď majú menej svetla. Nám sa to tento rok skvele vydarilo a namiesto zelenej pohromy sme mali nakoniec krásne červené paradajky. Poradím ako na to:

Rajčiny dáme do interiéru, potrebujú teplotu 15-18 stupňov. Keď je teplota vyššia ľahko zmäknú. Vezmeme nádobu – môže byť sklenená alebo aj krabica (moja babička ich ukladala normálne na policu na posteľ.

K rajčinám pridáme aj pár zrelých (nie červivých ani hnilých) jabĺk. Jablká by mali byť domáce, bez chemikálií a postrekov. Etylén začne na rajčiny rýchlo pôsobiť a tie začnú dozrievať skutočne rýchlo a to či v tme alebo vo svetle. Vyskúšajte nám to skvele zafungovalo a mali sme ešte poslednú krásnu úrodu!

Ďalšie triky, ktoré radia skúsení pestovatelia

Piliny

Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín. Zelené paradajky uložíme do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložíme na slnečné miesto. Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín, paradajky postupne dozrejú. Druhou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú paradajku zvlášť a uložiť na parapet. Rajčiny pravidelne kontrolujeme, aby sme zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.

900px-Ripen-Green-Tomatoes-Step-19

Trikom, ktorý väčšina ľudí nepozná, avšak funguje skvele, je trik s banánom. Vezmite menšiu nádobu – ideálne keramickú nepriehľadnú a vložte do nej zrelý banán (nesmie byť nahnitý či veľmi prezretý). K banánu vložíme 2-3 rajčiny a uzavrieme. Necháme na teplom mieste (nie na priamom slnku). Rajčiny by mali v takýchto podmienkach dozrieť o 1-2 týždne. Nezabúdajte banán pravidelne kontrolovať a v prípade, že začne hniť, vymeňte ho za čerstvý.

Rovnako môžete použiť aj papierové vrecko. Do jedného papierového vrecka vždy vkladáme jeden banán a niekoľko rajčín – tak, aby sa nepopučili. Vrch vrecka zavrieme – zatočíme alebo preložíme, uložíme na teplé miesto, nie na priame slnko. Banán kontrolujeme rovnako ako v prvom prípade.

Ak ste netrpezlivý a chcete paradajky zužitkovať hneď, napriek tomu, že sú ešte nezrelé, niektorí ľudia odporúčajú zavariť ich v sladkokyslom náleve. Vraj ide o vynikajúcu prílohu k jedlám, ktorá poteší najmä v zime.

Dnes najobľúbenejšie