Ako docieliť, aby bol kovový riad opäť ako nový? Poznáme jednoduchú metódu!

Na perfektné vyčistenie kovových riadov – akými sú panvice či plechy nepotrebujete špeciálne prípravky z obchodu. Postačia vám suroviny, ktoré pravdepodobne nájdete vo vašej domácnosti.

Kovové riady sú vynikajúci a spoľahliví pomocníci v kuchyni. Keď sú nové, doslova nás oslňujú svojím leskom a pripravovať najrôznejšie pokrmy na týchto ligotavých riadoch, je doslova radosť. Každodenným používaním však strácajú svoj lesk a občasné „pripálené“ nehody im taktiež nepridávajú na kráse. Kovové riady rozhodne nepatria medzi najlacnejšie vybavenie kuchyne a preto nám záleží, aby v bezchybnom stave vydržali čo najdlhšie. Poradíme vám, ako môžete rýchlo a jednoducho vrátiť lesk a bezchybnú čistotu aj starým kovovým plechom či panviciam.

Recept č. 1

Potrebujeme:

1 lyžicu jedlej sódy

1 lyžičku saponátu na riad

2 lyžice peroxidu vodíka

Rukavice na čistenie

Postup:

Všetky suroviny zmiešame v miske. Miešame, kým nezískame konzistenciu tuhej peny (podobnú ako šľahačka).

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Hmotu nanesieme na povrch kovového riadu a necháme niekoľko minút pôsobiť. Povrch následne vyčistíme hubkou na riad (nečistoty sa vďaka sóde a peroxidu budú jednoducho oddeľovať od povrchu). Nakoniec riad umyjeme klasicky saponátom.

Touto metódou môžete uviesť do života aj plechy či panvice, ktoré ste dávno nepoužívali a domnievali ste sa, že ich už nikdy nezbavíte nečistôt a pripálených zvyškov.

Poznámka: Pri veľmi znečistených plechoch či panviciach bude pravdepodobne potrebné postup zopakovať.

Recept č. 2

Naša čitateľka Janka používa aj čistiacu metódu bez peroxidu, na ktorú potrebujete len prášok do pečivavodu. Obe suroviny zmiešame, aby sme získali konzistenciu pasty a postupujeme rovnako, ako v prípade predchádzajúceho čističa. Ak sa však snažíte popasovať s veľmi znečistenými riadmi, odporúčame 1. metódu.

zdroj: vk