plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, ako dlho je treba variť huby? Možno budete PORIADNE prekvapení!

Po výdatných dažďoch a teplých dňoch vypukol hubársky ošiaľ.

Mnohí hubári si priniesli z lesa plné košíky húb, ktoré treba následne vhodne spracovať. 

Viete, ako dlho je potrebné variť huby?

 

 

Portál kobieta prezradil, ako pripravovať a čistiť huby.

Po zbere vyvstáva otázka, ako dlho by sa mali huby variť?

Závisí to nielen od ich druhu, ale aj od veľkosti.

Kľúčové je, aby zmäkli.

Najbežnejšie huby v slovenských lesoch sú dubáky, suchohríby alebo masliaky.

 

 

Ku každej z týchto húb treba v kuchyni pristupovať inak.

Nie všetky sa dajú vložiť do vriacej vody.

Niektoré sa oplatí variť s trochou soli, aby sa z nich zmyla špina.

Doba varenia húb sa pohybuje od 10 do 50 minút.

Je pomerne krátka – porovnateľná s varením mrkvy alebo hrášku.

Než začnete huby variť, umyte ich.

 

 

Dajte ich pod tečúcu vodu a zľahka potrite prstami.

V prípade väčšieho znečistenia ich oškrabte nožom alebo túto časť huby odrežte.

Dubáky, suchohríby a kuriatka môžu byť varené so soľou, čo vám umožní extrahovať zrnká zeme alebo piesku v drobných póroch húb.

Tie sa potom usadia na dne nádoby, z ktorej treba po uvarení vyliať vodu a pred varením húb ju nahradiť novou.

 

 

Je dôležité mať na pamäti, že tieto hríby sa dávajú najskôr do studenej vody.

Iné huby naopak môžete vložiť priamo do vriacej vody.

Varte, kým nezmäknú.

V závislosti od veľkosti a druhu príslušnej huby to môže trvať dlhšie alebo kratšie.

Suchohríby a masliaky potrebujú asi 10-15 minút.

Tvrdšie huby by sa mali variť do 50 minút (niekedy sa dokonca oplatí predĺžiť čas na 60 minút).

 

 

To isté platí pre kuriatka, ktoré sa zvyčajne varia asi 25-45 minút.

Na druhej strane hliva ustricová sa svojou štruktúrou nachádza v strede.

Potrebuje asi 20-30 minút.

Je potrebné si uvedomiť, že toto je len odporúčaný čas.

Vždy stlačením huby skontrolujte, či je už dostatočne mäkká.

 

 

Hubári, toto by ste mali vedieť

Ak radi chodíte do lesa na huby, mali by ste vedieť, ako ich správne zbierať.

Nejde len o to, ako vybrať hubu zo zeme, ale aj o to, aby sa nepoškodilo mycélium a miesto, kde plodí.

Je tu ešte jeden, dosť dôležitý bod, ktorý hubári často nevedia alebo si to neuvedomujú.

 

 

Ak ste to doteraz nevedeli, teraz sa dozviete, prečo by mal každý hubár niekoľkokrát ľahko udrieť do klobúka huby ešte predtým, ako ju zdvihne.

Šírenie spór

Spóry húb sa nachádzajú na spodnej strane klobúkov v tzv. rúrkach.

Ak pred vybratím huby zo zeme niekoľkokrát poklopkáte po klobúku, časť výtrusov sa uvoľní a rozšíri v blízkosti. 

Vďaka tomu už o rok môžete na rovnakom mieste očakávať nové exempláre.

 

 

Kontrola kvality huby

Ďalším dôvodom, prečo hubu potľapkať, je skontrolovať jej stav pred vytiahnutím.

Zdravá huba vydá charakteristický zvuk, podobný tomu, ktorý je počuť po poklepaní na vodný melón.

Huba, ktorú chceme vziať, by mala byť tiež dosť tvrdá a mäsitá.

Ak sa ukáže, že jej klobúk je mäkký a nevydáva žiadny zvuk, huba je stará alebo červivá.

Pre rast mycélia je lepšie nechať takéto huby v lese.

 

 

Čistenie

Samozrejme nemáme na mysli také čistenie, ktoré sa vykonáva s hubou pred jej prípravou do pokrmu.

Jemným poklepaním však odstránite prípadné chrobáky, ktoré sa nachádzajú v klobúku.

Toto sú tri dôvody, prečo je dobré poklepať na klobúk huby ešte predtým, ako ju vyberieme zo zeme.

Veríme, že budú pre vás tieto informácie užitočné a prajeme úspešný zvyšok hubárskej sezóny.

Trik na čistenie húb od Janky

V televízii som videla skvelý trik, ako očistiť huby naraz a bez noža.

Postup pre jemnejšie huby (napríklad kuriatka alebo hlivu) aj pre pevnejšie huby.

 

 

Ako čistiť jemnejšie huby

Potrebujeme:

kuriatka alebo hlivu

hladkú múku

Postup:

Huby preložíme do dózy a posypeme múkou (sypem od oka – na hrsť húb pridám asi 1 lyžicu múky).

Potom nalejem vodu z vodovodu, hubám by mala siahať asi do polovice.

 

 

Nádobu zavrieme a obsahom párkrát zatrasieme.

Potom otvoríme a ešte rukami trochu potrasieme obsahom, aby sa huby v tekutine poriadne „vymáchali“.

Potom jednoducho prepláchneme (ak sú na hubách poškodené časti tie samozrejme vyrežeme nožom, inak ho nepotrebujete) a už len prepláchneme pod tečúcou vodou.

Necháme odkvapkať a môžeme spracovať.

Teraz sa pozrite do nádoby s vodou a múkou – na dne uvidíte všetky nečistoty z húb.

Na pevnejšie huby

 

Potrebujeme:

dubáky, šampiňóny …

sito

múku

vodu

Postup:

Huby preložíme do sita a posypeme múkou tak, aby sa dostala na povrch každého hríbika.

Potom pošúchame v rukách, vďaka čomu múka odstráni nečistoty a uschnuté časti z povrchu húb.

Opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a huby sú krásne čisté.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes