plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starý recept na Podpecníky od Nitry: Dôkaz, že naše babičky boli najlepšie kuchárky na svete!

Starý recept na ktorý som sa bola osobne priučiť u tety od Nitry. Už som ho robila na viacero spôsobov, ale najviac nám doma chutí ten s nivou.

Starý recept na ktorý som sa bola osobne priučiť u tety od Nitry. Už som ho robila na viacero spôsobov, ale najviac nám doma chutí ten s nivou.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

150 ml teplého mlieka

1 lyžičku kr cukru

1 lyžičku soli

1 vajce

3 lyžice oleja

½ kocky čerstvého droždia

2 zemiaky

Na vrch:

350 g kyslej smotany

200 g slaninky

100 g nivy

2 červené cibule

Postup:

V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

Do inej misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajce, olej a aj zemiaky, ktoré sme si uvarili a roztlačili. Nakoniec do cesta vmiešame aj kvások a vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a hladké – podľa potreby pridáme múku alebo naopak mlieko

Necháme podkysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a ešte premiesime a necháme aspoň 15 minút odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme plech alebo zapekaciu misu, ktorú dobre vymastíme olejom alebo masťou (môžete piecť aj na papieri na pečenie, ale na masti je najlepší). Na plech navrstvíme rovnomerne cesto – ponaťahujeme ho rukami do všetkých rohov – treba myslieť na to, že cesto počas pečenia ešte narastie.

Potrieme kyslou smotanou, slaninkou nakrájanou na kocky, rozdrobenou nivou a nakrájanou cibuľkou. Šup do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – okraje by mali byť zlatisté. Na obrázku je môj prvý podpecník len so slaninkou, odporúčam však pridať aj nivu a cibuľku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Peťa K.

Najlepšie recepty na dnes