Ochutnali ste už mätový džem?
Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám mäta rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať.
Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť tejto bylinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.
Mätový džem pre zdravie:
Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu.
Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.
Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)
Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.
Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.
Dokonalé palacinky
Ochutnali ste už mätové palacinky?
Vyskúšajte vaše obľúbené palacinkové cesto a na plnenie použite mätový džem a hoblinky tmavej čokolády.
Je to fantastická pochúťka!
Okrem toho sa mätový džem hodí aj do koláčov, zákuskov, nepečených dezertov či ovocných pohárov.
Ide tiež o skvelý nápad na ručne zhotovený darček pre vašich drahých.
Na výrobu džemu potrebujeme:
350 g mäty
2 citróny
1 kg cukru
500 ml vody
Postup:
Mätu umyjeme.
Prebytočnú vodu necháme odkvapkať.
Potom mätu nakrájame nadrobno.
Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame aj s kôrou.
Mätu a citrón dáme variť spolu s vodou.
Privedieme do varu a varíme 10 minút.
Potom zložíme z plameňa, necháme úplne vychladnúť a scedíme.
Do tejto zmesi pridáme cukor a varíme na slabom plameni pod dobu 2 hodín.
Nezabúdame na miešanie, keďže zmes bude postupne stále viac hustnúť.
Horúcu zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne zavrieme.
Mätové želé
Výborné nielen do dezertov, ale napríklad aj k mäsku či na chlebíky.
Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí!
Potrebujeme:
1 bal. želatíny
1 lyžicu mätového sirupu
225 ml vody
3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
125 ml vodu zmiešame s cukrom a sirupom. 100 ml vody použijeme na napučanie želatíny.
Potom napučanú želatínu, zahrievame, kým sa želatína nerozpustí.
Podávame hneď.