zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Ak máte v záhrade veľa mäty, vyskúšajte zázračný mätový džem: Nielen výborne chutí, ale stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Mätová pochúťka, ktoré je nielen veľmi chutná, ale aj veľmi užitočná pre zdravie.

Ochutnali ste už mätový džem?

Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám mäta rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať.

Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť tejto bylinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.

Mätový džem pre zdravie:

 

 

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu.

Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.

Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.

Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

 

 

Ochutnali ste už mätové palacinky?

Vyskúšajte vaše obľúbené palacinkové cesto a na plnenie použite mätový džem a hoblinky tmavej čokolády.

Je to fantastická pochúťka!

Okrem toho sa mätový džem hodí aj do koláčov, zákuskov, nepečených dezertov či ovocných pohárov.

Ide tiež o skvelý nápad na ručne zhotovený darček pre vašich drahých.

Na výrobu džemu potrebujeme:

 

 

350 g mäty

2 citróny

1 kg cukru

500 ml vody

Postup:

 

 

Mätu umyjeme.

Prebytočnú vodu necháme odkvapkať.

Potom mätu nakrájame nadrobno.

Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame aj s kôrou.

Mätu a citrón dáme variť spolu s vodou.

Privedieme do varu a varíme 10 minút.

Potom zložíme z plameňa, necháme úplne vychladnúť a scedíme.

Do tejto zmesi pridáme cukor a varíme na slabom plameni pod dobu 2 hodín.

Nezabúdame na miešanie, keďže zmes bude postupne stále viac hustnúť.

Horúcu zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne zavrieme.

Mätové želé

 

 

Výborné nielen do dezertov, ale napríklad aj k mäsku či na chlebíky.

Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí!

Potrebujeme:

1 bal. želatíny

1 lyžicu mätového sirupu

225 ml vody

3 lyžice kryštálového cukru

Postup:

125 ml vodu zmiešame s cukrom a sirupom. 100 ml vody použijeme na napučanie želatíny.

Potom napučanú želatínu, zahrievame, kým sa želatína nerozpustí.

Podávame hneď.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie