Ak máte v záhrade veľa mäty, vyskúšajte zázračný mätový džem: Nielen výborne chutí, ale stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Mätová pochúťka, ktoré je nielen veľmi chutná, ale aj veľmi užitočná pre zdravie.

Ochutnali ste už mätový džem? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám mäta rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať. Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť tejto bylinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.

Mätový džem pre zdravie:

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

Ochutnali ste už mätové palacinky? Vyskúšajte vaše obľúbené palacinkové cesto a na plnenie použite mätový džem a hoblinky tmavej čokolády. Je to fantastická pochúťka!

Okrem toho sa mätový džem hodí aj do koláčov, zákuskov, nepečených dezertov či ovocných pohárov. Ide tiež o skvelý nápad na ručne zhotovený darček pre vašich drahých.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nna výrobu džemu potrebujeme:

350 g mäty

2 citróny

1 kg cukru

500 ml vody

Postup:

Mätu umyjeme a prebytočnú vodu necháme odkvapkať. Potom mätu nakrájame nadrobno. Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Mätu a citrón dáme variť spolu s vodou. Privedieme do varu a varíme 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme úplne vychladnúť a scedíme. Do tejto zmesi pridáme cukor a varíme na slabom plameni pod dobu 2 hodín. Nezabúdame na meišanie, ke´dže zmes bude postupne stále viac hustnúť. Horúcu zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne zavrieme.

Mätové želé

Výborné nielen do dezertov, ale napríklad aj k mäsku či na chlebíky. Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí!

Potrebujeme:

1 bal. želatíny

1 lyžicu mätového sirupu

225 ml vody

3 lyžice kryštálového cukru

Postup:

125 ml vodu zmiešame s cukrom a sirupom. 100 ml vody použijeme na napučanie želatíny. Potom napučanú želatínu, zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. Podávame hneď.