Koláč ulahodí každému, kto obľubuje toto letné ovocie. Navyše, pripravíte ho skutočne bleskovo!
Potrebujeme:
10 lyžíc kr. cukru
3 vajcia
12 lyžíc polohrubej múky
12 lyžíc mlieka
3 lyžice oleja
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kaka
500 g vykôstkovaných sliviek
500 g kyslej smotany
2 bal. vanilkového cukru
3 lyžice krupice
Postup:
Prekrojené slivky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby ležali prerezanou stranou nahor. Posypeme ich asi tromi lyžicami cukru a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme ich asi 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení posypeme slivky 3 lyžicami krupice.
Medzitým si prirpavíme cesto. Vajcia ušľaháme so zvyšným cukrom do peny, postupne vmiešame sypké prísady (múku, prášok do pečiva) a aj olej. Vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej vmiešame kakao. Svetlé cesto prelejeme cez slivky a na svetlé cesto navrstvíme tmavé cesto.
Plech opäť vložíme do rúry a necháme piecť pri teplote 200 stupňov 15-20 minút – koláč treba sledovať. Potom koláčik vyberieme, necháme v plechu vychladnúť a potom ho obrátime – vyklopíme z plechu hore nohami.
Kým koláčik chladne, pripravíme si polevu – smotanu jednoducho zmiešame s vanilkovými cukrami a navrstvíme na vrch koláča. Necháme vychladiť, nakrájame a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika