Slávny recept na chutné plnené rožky, ktoré si získajú vaše srdcia.
Lahodné, jednoduché a rýchle jedlo, ktoré pripravujem každý deň.
Výnimočný recept na nadýchané domáce pečivo z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
250 ml teplého mlieka
60 g kryštálového cukru
8 g suchého droždia
2 vajcia
30 ml rastlinného oleja
30 g rozpusteného masla
450 g + 150 g hladkej múky
1/2 ČL soli
2 PL kukuričného škrobu
Na náplň:
marhuľový džem
varené kondenzované mlieko
Na potretie:
2 ČL mlieka
1 žĺtok
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor.
Nasypeme droždie a všetko dobre premiešame.
Prikryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť, kým sa neaktivuje kvások.
Po uplynutí doby opäť premiešame.
Do zmesi pridáme vajcia.Nalejeme olej a rozpustené maslo.
Metličkou dôkladne vymiešame.
Cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a škrob.
Všetko spolu zmiešame vareškou.
Do cesta preosejeme ďalších 150 g múky.
Rukou vymiesime cesto.
Potom cesto preložíme na pomúčený stôl a vymiesime do hladka.
Z cesta vytvarujeme guľu.
Cesto vložíme do misky vymastenej rastlinným olejom.
Zakryjeme potravinárskou fóliou a utierkou.
Odložíme kysnúť na hodinu na teplé miesto.
Po uplynutí doby z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch.
Potom cesto vyberieme na stôl a vymiesime.
Z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na 4 časti.
Z každého kúska cesta vyformujeme guľu.
Cesto na 5 minút prikryjeme utierkou.
Po piatich minútach cesto rozvaľkáme a nakrájame na 4 časti.
Na každú časť cesta pridáme lyžičku džemu.
Potom vyformujeme rožky (viď video).
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať na teplom mieste.
V malej miske vymiešame žĺtok s mliekom.
Vaječnou zmesou potrieme vrch rožkov.
Nakoniec posypeme makom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme pečivo vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU