plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte chuť na prvotriednu plnenú papriku, postupujte podľa tohto receptu: Inak ju už robiť nebudete!

Neviem, ako vy, ale ja by som mohla jesť plnenú papriku pokojne aj každý deň. Ale nie hocijakú, len túto – takú, akú pripravovali naše babičky!

Potrebujeme:

Mäsová plnka:

5 vvyčistených paprík

500 g mletého bravčového mäsa

100 g uvarenej ryže

3 strúčiky cesnaku

3 vajcia

1 nadrobno nasekanú cibuľku

1 lyžičku soli

Čierne mleté korenie

Omáčka:

1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru

1 a 1/2 lyžičky soli

6 lyžíc kečupu – ideálne domáceho

300 g rajčinového pretlaku

1 a 1/2 l vody

2-3 ks bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

2 guličky nového korenia

Na zápražku:

4 lyžice oleja

2,5 lyžice polohrubej múky

200 ml vody

1 lyžicu červenej papriky sladkej

Postup:

Mäso spojíme s ostatnými prísadami na prípravu mäsovej plnky a dobre premiešame.

1 a 1/2 l vody dáme na plameň. Pridáme cukor, soľ, guličky  korenia a bobkový list a necháme zovrieť.

Papriky naplníme mäsovou zmesou a zo zbytku hmoty vytvarujeme guličky. Do vody dáme variť najskôr papriky a po asi štvrť hodinke pridáme aj guľky. Do vody pridáme aj pretlak zmiešaný s kečupom a necháme povariť 15-20 minút.

Na zápražku klasicky necháme zahriať olej a speníme na ňom múku, keď zhnedne, pridáme papriku, premiešame a zalejeme studenou vodou. Necháme prevariť a miešame, aby v zmesi neboli hrudky.

Z vody vyberieme papriky a guličky (aj korenie a bobkový list), pridáme  zápražku a dobre premiešame – ja zvyknem celú zmes aj rozmixovať. Necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať. :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zuzana

Najlepšie recepty na dnes