Ak máte chuť na prvotriednu plnenú papriku, postupujte podľa tohto receptu: Inak ju už robiť nebudete!

Neviem, ako vy, ale ja by som mohla jesť plnenú papriku pokojne aj každý deň.

Ale nie hocijakú, len túto – takú, akú robili naše babičky!

 

 

Potrebujeme:

Mäsová plnka:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5 vvyčistených paprík

500 g mletého bravčového mäsa

100 g uvarenej ryže

3 strúčiky cesnaku

3 vajcia

1 nadrobno nasekanú cibuľku

1 lyžičku soli

Čierne mleté korenie

Omáčka:

1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru

1 a 1/2 lyžičky soli

6 lyžíc domáceho kečupu

300 g rajčinového pretlaku

1 a 1/2 l vody

2-3 ks bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

2 guličky nového korenia

Na zápražku:

4 lyžice oleja

2,5 lyžice polohrubej múky

200 ml vody

1 lyžicu červenej papriky sladkej

Postup:

Papriku si umyjeme a  očistíme od semienok.

Najideálnejšie je samozrejme používať doma dopestovanú papriku.

 

 

Mäso spojíme s ostatnými prísadami na prípravu mäsovej plnky.

Dobre premiešame.

1 a 1/2 l vody dáme na plameň.

 

 

Pridáme cukor, soľ, guličky  korenia a bobkový list.

Necháme zovrieť.

Papriky naplníme mäsovou zmesou a zo zbytku hmoty vytvarujeme guličky.

 

 

 

Do vody dáme variť najskôr papriky a po asi štvrť hodinke pridáme aj guľky

Do vody pridáme aj pretlak zmiešaný s kečupom.

Necháme povariť 15-20 minút.

 

 

Na zápražku klasicky necháme zahriať olej a speníme na ňom múku, keď zhnedne, pridáme papriku, premiešame a zalejeme studenou vodou.

Necháme prevariť a miešame, aby v zmesi neboli hrudky.

 

 

Z vody vyberieme papriky a guličky (aj korenie a bobkový list).

pridáme  zápražku a dobre premiešame – ja zvyknem celú zmes aj rozmixovať.

Necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať. :-)

U nás sa plnená paprika podáva aj na večeru s chlebíkom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zuzana

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn