Aby žalúdok nebol lenivý: 7 super rýchlych polievok, ktoré zasýtia, zahrejú a naštartujú pomalé trávenie!

1432 0

Na polievky nedali naše babičky dopustiť. Tento chod sa postará nielen o potrebné tekutiny a hydratáciu, ale ak je uvarená z tých správnych surovín a korenín. Pred hlavným jedlom stimulujú trávenie a nebude vám teda ťažko, ani po výdatnom nedeľnom hodovaní. Vyskúšajte na každý deň inú!

Rajčinová na chudnutie a pre lepšie trávenie

Lieči zápaly: Vynikajúca paradajková polievka s tajnou prísadou

Potrebujeme:

1 hrsť cherry paradajok

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžičky kurkumy

1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)

½ lyžičky morskej soli

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu jablčného octu

½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.

K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú. Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku. Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.

Polievka s mäsovými knedličkami – zasýti tak skvele, že nepotrebujete druhé jedlo

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g kvalitného mletého mäsa

100 g uvarenej ryže

100 g mrkvy

300 g zemiakov nakrájaných na kúsky

40 g zelenej cibule

Soľ, čierne mleté korenie

Bobkové korenie

Sušenú petržlenovú vňať

Postup:

Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky. Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne.

Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti. Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.

Bryndzová s kuracím mäsom

Potrebujeme:

400 g kuracieho mäsa

2 zemiaky

1 mrkvu

180 g bryndze (ak nemáte, môžete použiť tavený syr)

Zelené korenie

Bobkový list, voňavé korenie 2 guličky

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky. Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, a zľahka na ňom opražíme mäso. Zalejeme vodou, soľ a korenieny. Privedieme do varu a varíme asi 10-15 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky, petržlen avaríme ďalších 15 minút. Nakoec do polievky vmiešame bryndzu, dobre premiešame a podľa chuti dosolíme, alebo dokoreníme.

Rýchla fazuľová

Nesmrteľná fazulačka od našej babičky, po ktorej druhý chod už nepotrebujete: Zbožňujú ju aj moji chlapi, ktorí polievky vôbec nemusia! 

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.

Brokolicová polievka s censkom

Potrebujeme:

1 lyžicu olivového oleja

1 cibuľu

500 g brokolice

1 strúčik cesnaku

750 ml vody

1 zväzok rukoly

Soľ a korenie

Postup:

Brokolicu umyjeme a rozdelíme na menšie časti. V hrnci zahrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a postupne prilievame vodu. Nakoniec pridáme brokolicu, ochutíme soľou, korením a keď voda zovrie, necháme variť asi 8-10 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj rukolu a môžeme tiež rozmixovať, alebo nechať pokrájané na väčšie kúsky. Môžeme podávať s nasucho opraženými semienkami a kvapkou sójového mlieka.

Mrkvovo-zázvorová polievka – ľahká a liečivá

Potrebujeme:

500 g mrkvy

1 cibuľu

1 lyžicu strúhaného zázvoru

700 ml zeleninového vývaru

700 ml smotany 10%

3 lyžice olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme strúhaný zázvor a chvíľu spolu restujeme na panvici. Mrkvu očistíme na kocky a pridáme k cibuľke, zalejeme vývarom a necháme variť asi 30 minút. Ochutíme soľou, korením a rozmixujeme. Potom preložíme opäť na plameň a pridáme smotanu. Premiešame a varíme ešte 5 minút. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Šošovicová s  cibuľkou

Potrebujeme:

450 g šošovice

60 g zeleru

3 šalotky

4 strúčiky cesnaku

500 ml vývaru zo zemiakov

750 g zemiakové3 l vody

250 ml sójového mlieka

½ lyžičky koriandra

Soľ a korenie podľa chuti

3 lyžice olivového oleja

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode tak, aby boli polomäkké. Vodu zo zemiakov však nevylejeme, ale použijeme na prípravu polievky. Zeler, cibuľky šalotky a cesnak nakrájame nadrobno a spolu orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme vývar zo zemiakov, vodu, šošovicu a varíme 15 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zemiaky a paradajky nakrájané na plátky. Varíme 10 minút a nakoniec vlejeme do polievky zohriate sójové mlieko a dochutíme soľou a korením.

Témy:


Pridajte svoj komentár