Rokmi odskúšaný trik, ako na posledné zelené paradajky: Spravte toto a stihnú vám dozrieť úplne všetky!

Pani Hanka Sekulová zdieľala radu, ktorá mi práve v týchto dňoch veľmi pomohla a verím, že pomôže aj vám. Ak máte na záhrade ešte posledné zelené paradajky, toto je výborný tip, ako ich nechať dozrieť doma a tak, aby ste zachránili ešte čo najviac úrody. Je to skutočne jednoduché a účinné. :-)

Ako na to?

Pani Hanka má odskúšaný nasledovný postup, ktorého sa drží už roky – paradajky nechávam dozrievať na plechu za oknom. Nezabudnite, že musia byť aj pustené radiátory čím dokonale naimitujete teplo a svetlo, ktoré paradajky potrebujú.

(Tip nám poslala Michaela Trogárová)

Ďalšie tipy na dozrievanie paradajok:

 

Medzi kartóny od vajec

Veľmi dobrý nápad, ako prinútiť paradajky dozrieť je dať ich do kartónov od vajec rovnako, ako vajcia. Paradajky uložíme na a položte ich na hornú časť skrine alebo na iné teplé miesto cca. 18 až 20 stupňov Celzia. Po niekoľkých dňoch by mali sčervenať. Tento proces zrenia môžete zrýchliť pridaním jablka.

 

Do pohára s jabĺčkom

Na túto metódu vyberáme len rajčiny ktoré sú nepoškodené a majú pevnú šupu. Zelené rajčiny oberieme a zbavíme stopiek. Pripravíme si väčší zavárací pohár (4-5l)a na dno uložíme zrelé jabĺčko (1 alebo 2) a uložíme paradajky. Jablko nesmie byť poškodené ani nahnité. Pohár uzavrieme a položíme na parapetu. Jablká uvoľňujú etylén, vďaka ktorému budú rajčiny rýchlejšie dozrievať.

Ďalšou možnosťou je položiť paradajky na jablká a nechať ich na otvorenom slnečnom mieste (napríklad na parapete). Rajčiny dozrejú rýchlejšie, ako keď ich necháte len tak na okne na slniečku. Rovnakým spôsobom funguje aj pridanie banánu do poháru s paradajkami.

Piliny

Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín. Zelené paradajky uložíme do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložíme na slnečné miesto. Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín, paradajky postupne dozrejú. Druhou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú paradajku zvlášť a uložiť na parapet. Rajčiny pravidelne kontrolujeme, aby sme zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.

Trik našich babičiek

Rajčiny dáme do interiéru, potrebujú teplotu 15-18 stupňov. Keď je teplota vyššia ľahko zmäknú. Vezmeme nádobu – môže byť sklenená alebo aj krabica (moja babička ich ukladala normálne na policu na posteľ.

K rajčinám pridáme aj pár zrelých (nie červivých ani hnilých) jabĺk. Jablká by mali byť domáce, bez chemikálií a postrekov. Etylén začne na rajčiny rýchlo pôsobiť a tie začnú dozrievať skutočne rýchlo a to či v tme alebo vo svetle. Vyskúšajte nám to skvele zafungovalo a mali sme ešte poslednú krásnu úrodu!

Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie