Nie je nič lepšie, ako si dať po dobrom jedle ku kávičke ešte skvelý dezert. A tento jablčník si určite zamilujete. Lahodný, šťavnatý a jednoduchý na prípravu.
Potrebujeme:
Tortovú formu s priemerom 20 cm
1 šálka (160 g) krupice
1 šálka (130 g) hladkej múky
1 šálka (180 g) kryštálového cukru
1 a pol ČL prášku do pečiva
5 jabĺk
30 g masla
1 šálka (200 ml) mlieka
2-3 PL citrónovej šťavy
práškový cukor na dekoráciu
Postup:
Jablká si umyjeme a aj so šupou nastrúhame na hrubom strúhadle. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Všetky suché suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Tortovú formu si potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie, ktorý sa vďaka oleju dobre prilepí na steny formy.
Pripravenú suchú zmes si rozdelíme do 4 rovnakých pohárov (jeden diel má približne 120 g). Jablká si rozdelíme na tri rovnaké časti. Jeden pohár suchej zmesi vysypeme na dno formy a na to rovnomerne navrstvíme jeden diel nastrúhaných jabĺk. Toto vrstvenie opakujeme, až kým vrstvu jabĺk nezasypeme posledným pohárom suchej zmesi.
V malom hrnci dáme zovrieť mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Polejeme rovnomerne celý koláč a vidličkou opatrne poprepichujeme celý koláč.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 45 minút. Po upečení necháme koláč asi 20 minút vychladnúť. Nožom prebehneme po obvode formy, aby sa koláč pekne oddelil a bočnú stranu formy dáme dolu. Posypeme práškovým cukrom a podávame. Prajeme dobrú chuť!